Calendar

feb
12
di
Movies that Matter: Welcome to Sodom @ Gigant Apeldoorn
feb 12 @ 20:00 – 22:30

Welcome to Sodom

Waar gaat je weggegooide telefoon of computer naartoe als je een nieuwe hebt gekocht? Waarschijnlijk komt hij terecht in Agbogbloshie in Ghana. Deze gigantische stortplaats is een van de meest giftige plekken ter wereld. Hier ligt rond de 250.000 ton elektronisch afval uit westerse landen. Op deze gevaarlijke plek werken en leven meer dan 6000 mannen, vrouwen en kinderen. Zij noemen het Sodom, naar de verdorven plaats uit de Bijbel. Maar ondanks het apocalyptische karakter van de afvalstad, is het einde der tijden hier niet nabij: de plek groeit met de dag. Dit afvoerputje van de moderne, geglobaliseerde wereld vol korte termijn consumentisme, biedt de mensen die er afhankelijk van zijn en bestaan, maar bedreigt tegelijkertijd ook hun leven wegens de ernstige vervuiling.

De inleiding zal worden verzorgd door Arjin Jans. Hij is directeur van Foenix, de kringlooporganisatie binnen de gemeente Apeldoorn die innovatie, duurzaamheid en sociale en maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel heeft staan. Vanuit zijn deskundigheid en betrokkenheid zal hij het thema toelichten. Hij zal vertellen over wat wijzelf kunnen doen om te zorgen dat we echt uitvoering gaan geven aan de gewenste en noodzakelijke circulaire inclusieve samenleving. Daarnaast zal hij bij het nagesprek zijn kijk op de film met ons delen.

mrt
12
di
Movies that Matter: Yomeddine @ Gigant Apeldoorn
mrt 12 @ 20:00 – 22:30

Hartverwarmende roadmovie over de avontuurlijke reis van voormalig lepra patiënt Beshay. Na de dood van zijn vrouw beslist hij om voor het eerst de leprakolonie te verlaten waar hij zijn hele leven woonde, om op zoek te gaan naar zijn familie. Samen met het weesjongetje Obama en zijn geliefde ezel begint hij aan een lange reis door Egypte.

apr
9
di
Movies that Matter: Acusada @ Gigant Apeldoorn
apr 9 @ 20:00 – 22:30
mei
14
di
Movies that Matter: When the war comes @ Gigant Apeldoorn
mei 14 @ 20:00 – 22:00

De Slowaakse Peter komt uit een middenklasse gezin en heeft een goed leven. Toch maakt hij zich zorgen over te toekomst van zijn land, met name de aanwas van immigranten. Als er oorlog dreigt wil hij goed voorbereid zijn en daarom is hij in zijn vrije tijd de leider van een paramilitaire beweging. Ze rekruteren Slovaakse tieners onder het toeziend oog van de regering.

okt
8
di
Movies that Matter on Tour: The Feminister @ Gigant Apeldoorn
okt 8 @ 20:00 – 22:30
nov
19
di
Crime + Punishment @ Gigant @ Gigant
nov 19 @ 20:00 – 22:30

Het belooft weer een interessante avond te worden met deze documentaire over het politieorgaan in New York. Zoals altijd wordt er een inleiding gegeven bij deze film en is er de mogelijkheid tot een nabespreking.

Tot ons genoegen zal Roelof Oudman deze film inleiden en het nagesprek verrijken met zijn ervaringen. Roelof is oud-politieagent en zal met zijn deskundigheid zijn licht laten schijnen op het thema van Crime + Punishment.

jan
7
di
Movies that Matter: Ghost Fleet @ Gigant
jan 7 @ 20:00 – 22:30

Opzienbarende, prachtig gemaakte documentaire over moderne slavernij in Thailand. Duizenden mannen worden er gedwongen dag en nacht te werken op vissersboten; ze zijn onbetaald en zijn soms jarenlang van huis. Activist Patima Tungpuchayakul zet zich in om ex-slaven te helpen en de duistere kanten van deze miljoenenindustrie wereldkundig te maken.

Thailand is een van de grootste leveranciers van vis ter wereld, maar door overbevissing raken de ooit zo rijk gevulde Thaise zeeën leeg. Schepen moeten steeds verder de zee op om aan de quota te voldoen, waardoor ze soms jaren onderweg zijn. Hierdoor neemt de interesse in het vissersberoep af, en kampt de Thaise visindustrie met een groot visserstekort. Mensensmokkelaars zien er brood in en ontvoeren mannen uit de omringende landen. Jonge jongens, soms nog maar net tiener, worden uit Cambodja en Myanmar geplukt en verkocht aan vissersbedrijven. Jarenlang worden ze gedwongen te werken op schepen in barre omstandigheden. Wie weigert wordt geslagen, opgesloten of zelfs vermoord.
De film volgt Patima, die vanuit Bangkok een organisatie runt waarmee ze hulp biedt aan ex-slaven. Vergezeld door onder anderen Tun Lin, die op zijn veertiende werd ontvoerd en elf jaar lang werd gedwongen te werken op een vissersboot, onderneemt Patima een expeditie naar Indonesië. Daar hoopt ze een aantal ex-slaven te vinden die zich schuilhouden op eilandjes bij de kust, om ze thuis te herenigen met hun familie.

Patima Tungpuchayakul werd in 2017 genomineerd voor de Nobel Prijs voor de Vrede.

Officiële website: www.oceans8films.com/ghost-fleet/

feb
11
di
Movies that Matter: Camille @ Gigant
feb 11 @ 20:00 – 22:30

Krachtige biopic over de Franse fotografe Camille Lepage, die door de CentraalAfrikaanse Republiek reist om daar de burgeroorlog te fotograferen. In felrealistische
scènes wordt de complexiteit van het conflict inzichtelijk, waarbij de filmmaker te allen
tijde oog heeft voor de menselijke kracht om de moeilijkste situaties met waardigheid te
trotseren.

mrt
10
di
Movies that Matter: Adam @ Gigant
mrt 10 @ 20:00 – 22:30
Movies that Matter: Adam @ Gigant

Ontroerende debuutfilm waarin de zwangere Samia in Casablanca werk en onderdak
vindt bij een alleenstaande moeder. Maryam Touzani’s intelligente karakterstudie
getuigt van een groot regietalent, met een mooi verhaal over het doorstaan van
tegenslagen en de toekomst onbevreesd tegemoet treden.

apr
14
di
Movies that Matter: Sidik and the Panther @ Gigant
apr 14 @ 20:00 – 22:30

Deze documentaire volgt de zoektocht van de Sidik Barzani naar een panter in Koerdisch Irak. Door het vinden van de panter zou het gebied tot reservaat verklaard kunnen worden hetgeen oorlog en conflicten in dat gebied tot het verleden zullen behoren.

Regisseur Reber Dosky zal op 14 april bij de vertoning van zijn documentaire aanwezig zijn. Hij zal een inleiding geven voor zijn film en na afloop is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen