Goed nieuws

26 november 2019: Oekraïense politie beschermt Trans Mars
Dankzij adequate bescherming door de Oekraïense politie kon de Trans Mars in de hoofdstad Kiev dit jaar doorgaan. Zo’n honderd activisten voor de rechten van transgenders liepen op 23 november mee. Agenten voorkwamen met succes dat tegenstanders het evenement ontwrichtten. Vorig jaar beschermde de politie de deelnemers aan een soortgelijke mars niet. Agenten deden toen niets tegen gewelddadige groepen die de activisten aanvielen. Wél dreven ze toen de deelnemers naar een dichtbij gelegen metrostation, waardoor de mars ophield. Dit jaar ging het heel anders. Op de Transgender Gedenkdag konden honderd activisten dankzij het politieoptreden vreedzaam gebruikmaken van hun rechten op vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering. Deelnemers aan de mars kregen bescherming van een kordon agenten dat zich om hen heen had opgesteld. Aan de andere kant stonden groepen mensen die hatelijke en discriminerende teksten uitten. De politie hield in elk geval één serieuze poging tegen van haatzaaiers om het kordon te doorbreken.
De organisatoren van de Trans Mars bedankten iedereen in de Oekraïne en daarbuiten die met hun steun hebben bijgedragen aan dit positieve resultaat.

 3 december 2019: Ethiopische gewetensgevangene vrijgelaten
In Ethiopië werd op 19 november Firew Bekele vrijgelaten. Hij zat bijna drie maanden gevangen. Bekele werd beschuldigd van het schrijven van een boek waarin kritiek geuit wordt op de nieuwe premier Abiy Ahmed. Hij ontkent het boek te hebben geschreven. Amnesty beschouwde Bekele als gewetensgevangene.
Op 17 augustus werd universitair docent Firew Bekele aangeklaagd onder de draconische anti-terrorismeproclamatie (ATP) van Ethiopië. Het afgelopen decennium is de ATP vaak gebruikt om elke vorm van kritiek te onderdrukken.
Het boek Yetetlefe Tigil (De Gekaapte Revolutie) bespreekt de groeiende kloof tussen premier Abiy Ahmed en de rest van zijn partij, de Oromo Democratische Partij. De premier wordt er in het boek van beschuldigd de eisen van de Oromo-demonstranten te verwaarlozen. Amnesty International heeft in het boek niets gevonden dat verwijst naar geweld of daartoe aanzet.

5 december 2019: Slowakije verwerpt wet die tijd terugdraait voor vrouwen
Vrouwen in Slowakije die een abortus overwegen, worden niet verplicht eerst een echo te laten maken van het embryo of de foetus. Een wetsvoorstel hiertoe is vandaag door het Slowaakse parlement verworpen. ‘De uitslag van de stemming is een overwinning voor vrouwen,’ zegt Monica Costa Riba van Amnesty International. Er waren geen medische redenen voor de strenge en vernederende maatregelen in de wet. Het wetsvoorstel schond het recht op privacy en de reproductieve rechten van vrouwen – dat zijn alle rechten die samenhangen met de voortplanting. Er komt geen verslechtering van de zwaarbevochten rechten van vrouwen. Als de wet was aangenomen, zou dit een huiveringwekkend precedent voor Europa zijn. Zwangere vrouwen in Slowakije die een abortus overwegen, zouden dan worden gedwongen een echo te ondergaan en naar de hartslag van de embryo of foetus te luisteren. Ook zou het verstrekken van informatie over abortus verboden worden. Dit zou ertoe kunnen leiden dat vrouwen zouden uitwijken naar onveilige abortuspraktijken. Er stemden 59 parlementsleden voor de wet, 24 stemden tegen en 40 leden onthielden zich van stemming. Om de wet aan te nemen waren 76 stemmen nodig.