Goed nieuws

7 januari 2020: Guinese activisten vrijgelaten.
Vijf activisten die demonstreerden voor democratie in Guinee zijn vrijgelaten. Zij brachten meer dan een maand in de gevangenis door nadat zij waren opgepakt voor deelname aan een niet-geauthoriseerde bijeenkomst. Alseny Farinta Camara, Moussa Sanoh, Boubacar Diallo, Thierno Seydi Ly en Thierno Oumar Barry werden op 19 december vrijgelaten. Alle vijf maken zij deel uit van de coalitie Nationaal Front voor de Verdediging van de Grondwet (FNDC in het Frans), die zich inzet voor democratie in Guinee. Ze hadden 36 dagen vastgezeten. Een van de gevangenen, Alseny Farinta, zei tegen een Amnesty-medewerker: ‘De eerste dagen in de gevangenis waren moeilijk, maar dankzij druk van de media, nationale organisaties en internationale organisaties als Amnesty, verbeterde de situatie. Dank voor jullie steun.’

14 januari 2020: Noord-Ierland: mensen van hetzelfde geslacht mogen met elkaar trouwen.
In Noord-Ierland mogen mensen van hetzelfde geslacht voortaan met elkaar trouwen. De eerste huwelijken zullen naar verwachting vanaf 10 februari voltrokken worden. Patrick Corrigan, directeur van Amnesty Noord-Ierland, noemt het ‘een historische dag voor gelijkheid en mensenrechten in Noord-Ierland’. ‘Al te lang worden LHBT’ers in Noord-Ierland behandeld als tweederangsburgers. Vandaag is een ongelooflijk moment voor koppels van hetzelfde geslacht die eindelijk kunnen trouwen en waarvan hun relaties als gelijk worden erkend.’
Afgevaardigden voor Noord-Ierland in het Britse parlement stemden in juli 2019 al voor de wijzigingen van de wetten, waardoor huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht zijn toegestaan. Tegelijk werd toen ook vastgelegd dat abortus niet langer illegaal is. Het parlement in Belfast kon in oktober 2019 nog wijzigingen aanbrengen, maar daarvoor ontbrak een meerderheid. Nu is de wet definitief goedgekeurd.

16 januari 2020: Honduras: gevangenisstraffen voor moord op Berta Cáceres.
Op 2 december 2019 heeft een strafhof in Honduras zeven van de acht mensen veroordeeld die werden beschuldigd van de moord op Berta Cáceres.De Hondurese milieuactiviste Berta Cáceres werd op 2 maart 2016 vermoord. Cáceres was leider en medeoprichter van de Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH), een organisatie ter bescherming van inheemse bevolkingsgroepen. Het was schokkend dat de moord op Cáceres weinig mensen verraste. Ze was al jaren het slachtoffer van intimidatie en bedreigingen, met als doel haar strijd voor de rechten van inheemse gemeenschappen te stoppen. De moord geeft een luguber beeld van de gevaren waarmee mensenrechtenverdedigers in Honduras te maken hebben.

16 januari 2020: Oezbekistan: activist Olloshkurova uit psychiatrische kliniek.
De Oezbeekse blogger en mensenrechtenverdediger Nafosat Olloshkurova is op 28 december 2019 vrijgelaten uit een psychiatrische kliniek. Nafosat Olloshkurova was een van de veertien mensen die administratieve detentie kregen opgelegd nadat de politie op 23 september 2019 een vreedzame protestmars had afgebroken. Ze had de mars gevolgd en er op Facebook over bericht onder haar pseudoniem Shabnam Olloshkurova. Toen ze filmde hoe de politie de demonstranten tegenhield, werd Olloshkurova gearresteerd. Op 26 september werd ze gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis in Urgench. Ondanks haar vrijlating wordt Nafosat Olloshkurova door artsen in de gaten gehouden.
Nafosat Olloshkurova, moeder van twee jonge kinderen, uit zich vaker kritisch over schendingen van mensenrechten in Oezbekistan. De Oezbeekse autoriteiten hebben al meerdere activisten en journalisten in een psychiatrische instelling opgesloten. Daarmee proberen ze hun het zwijgen op te leggen.