Goed Nieuws

3 februari 2020: Vietnam laat gewetensgevangene vrij
De Vietnamese mensenrechtenverdediger Tran Thi Nga is onverwacht vrijgelaten. Ze was in 2017 tot 9 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘propaganda tegen de staat’. Tran Thi Nga is lid van Vietnamese Women For Human Rights, een groep die mensen steunt die opkomen voor de mensenrechten in Vietnam. ‘Ik dank Amnesty International voor de onvermoeibare inspanningen voor mijn vrijlating,’ liet Tran Thi Nga weten. ‘Ik ben blij dat ik met mijn familie ben herenigd. Er zijn echter nog steeds veel gewetensgevangenen in Vietnam, ik hoop oprecht dat Amnesty zal blijven vechten voor hun vrijheid.’
Op 9 januari 2020 werd ze vrijgelaten. Voorwaarde was dat ze Vietnam moest verlaten en in ballingschap moest gaan. Ze woont nu met man en kinderen in de Verenigde Staten.

3 februari 2020: Vietnam: Ho Duy Hai uit dodencel
De Vietnamees Ho Duy Hai mag niet geëxecuteerd worden. Dat bepaalde een rechtbank in Vietnam eind vorig jaar. Ho Duy Hai werd in 2008 ten onrechte ter dood veroordeeld omdat hij twee vrouwen zou hebben vermoord. De politie martelde hem om een ‘bekentenis’ los te krijgen.
Onafhankelijke media en maatschappelijke organisaties in Vietnam denken dat ook Amnesty International een belangrijke rol heeft gespeeld bij het voorkomen van de executie van Ho Duy Hai. In antwoord op de nieuwste ontwikkeling zei de moeder van Ho Duy Hai: ‘Bedankt voor het redden van het leven van mijn zoon. Geen woord kan mijn oprechte dankbaarheid aan jullie beschrijven.’

10 februari 2020: Marokkaanse activist Benaissa krijgt asiel in Nederland
De Marokkaanse activiste Nawal Benaissa heeft asiel in Nederland gekregen. Zij was een van de bekendste gezichten van de protestbeweging die actievoerde tegen achterstelling van het Rifgebied.
Benaissa had februari 2018 een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden gekregen voor het ‘aanzetten tot een misdrijf’ en werd vaak lastiggevallen door de autoriteiten. Die straf werd in januari 2019 bevestigd. In mei van dat jaar vluchtte Benaissa met haar jongste zoontje naar Nederland en vroeg hier asiel aan. Ze mag hier als politiek vluchteling blijven.
Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights in 2018 werd wereldwijd voor Nawal Benaissa geschreven.

10 februari 2020: Iran: strafvermindering voor Yasaman Aryani
Het gerechtshof in Teheran heeft de celstraffen van vrouwenrechtenverdedigers Yasaman Aryani en Monrieh Arabshahi teruggebracht tot negen jaar en zeven maanden. Daarvan moeten ze 5,5 jaar uitzitten.
De 23-jarige Yasaman Aryani deelde samen met haar moeder Monrieh Arabshahi op Internationale Vrouwendag 2019 witte bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers. Ze droeg daarbij geen hoofddoek. Een video van haar actie ging viraal. Niet veel later werd ze gearresteerd. Op 31 juli vorig jaar kreeg Yasaman Aryani te horen dat ze veroordeeld was tot 16 jaar cel, waarvan ze ten minste 10 jaar moet uitzitten. Haar moeder kreeg dezelfde straf.
Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights werd massaal voor de vrijlating van Yasaman Aryani en Monrieh Arabshahi geschreven.