Goed nieuws

25 juni 2020: Inwoners Atjeh barmhartig voor Rohingya-vluchtelingen.

In het noorden van Atjeh zijn op 25 juni 94 gevluchte Rohingya uit Myanmar aan land gegaan. De lokale bevolking had de autoriteiten hiertoe opgeroepen, nadat een dag eerder vissers de boot voor de kust hadden waargenomen. ‘Het van boord halen van de Rohingya-vluchtelingen is een moment van optimisme en solidariteit,’ zegt Usman Hamid van Amnesty Indonesië. ‘De inwoners van Atjeh verdienen lof omdat zij erop hebben aangedrongen dat deze kinderen, vrouwen en mannen naar de kust konden worden gebracht. Ze hebben het beste van de mensheid getoond.’
Indonesië weigerde eerder om vluchtelingen aan land te laten komen in verband met de coronacrisis. Hetzelfde overkwam Rohingya voor de kust van Maleisië.

30 juni 2020: Li Qiaochu in China vrijgelaten

De Chinese activiste Li Qiaochu is vrijgelaten. Li zet zich al jarenlang in voor vrouwen- en arbeidsrechten in China. Op 16 maart 2020 pakte de politie in Beijing haar op en sloot haar op een onbekende locatie op. Waar en waarom ze werd vastgehouden is niet bekend.
Het komt niet vaak voor dat een Chinese mensenrechtenverdediger al zo snel weer vrijkomt. Mogelijk hebben wereldwijde acties aan haar vroege vrijlating bijgedragen. Na haar vrijlating bedankten Li en haar familie iedereen die voor haar in actie kwam: ‘Dank aan alle vrienden die zich om Li Qiaochu bekommerden’. Zeer waarschijnlijk werd Li opgesloten vanwege haar activisme en dat van haar partner Xu Zhiyong. Hij nam in december 2019 deel aan een informele bijeenkomst van activisten en mensenrechtenadvocaten.

24 juli 2020: Nieuw-Zeeland: asiel voor Iraniër Behrouz Boochani

Nieuw-Zeeland heeft het asielverzoek van Behrouz Boochani geaccepteerd. De Iraans-Koerdische journalist ontvluchtte in 2013 zijn land en verbleef sindsdien op het eiland Manus.

Op dit tot Papoea-Nieuw-Guinea behorende eiland plaatst de Australische regering asielzoekers in detentiecentra om te voorkomen dat ze Australië bereiken. Het Australische onwettige ‘offshore processing-beleid’ bestaat uit het deporteren van vluchtelingen naar kampen op eilandjes ver uit de kust. De omstandigheden waaronder vluchtelingen en migranten daar leven zijn erbarmelijk. Uit onderzoek van Amnesty International bleek dat die omstandigheden in de opvangcentra neerkomen op marteling.

Boochani kreeg bekendheid als journalist en mensenrechtenverdediger door tijdens zijn verblijf op Manus in de pers en op sociale media te praten over de slechte situatie op het eiland. Hij publiceerde tijdens zijn gevangenschap meer dan honderd nieuwsartikelen, waarvoor hij de Australia Media Award van Amnesty verdiende. Met zijn autobiografisch boek No Friend But The Mountains, dat in 2018 verscheen, won hij vijf literaire prijzen. In het boek schetst hij de omstandigheden waaronder mensen in het kamp moeten leven.