Goed nieuws

24 maart 2020 Colorado schaft de doodstraf af.

De Amerikaanse staat Colorado heeft de doodstraf afgeschaft. Het is daarmee de 22e staat in de Verenigde Staten die geen doodstraf meer hanteert. Sinds 2000 schaften tien Amerikaanse staten de doodstraf af. De gouverneur van Colorado, Jared Polis, ondertekende de wet die de doodstraf officieel afschaft. Daarmee werden de doodstraffen van de drie mannen die nog in Colorado in een dodencel zaten, omgezet naar gevangenisstraffen. ‘Dit brengt de Verenigde Staten weer een staat dichter bij meer dan tweederde van de landen in de wereld die de doodstraf al in wet of praktijk hebben afgeschaft. Dit is het soort mensenrechtenleiderschap dat dit land nu – meer dan ooit – nodig heeft’, zegt Kristina Roth van Amnesty USA.

27 maart 2020 Bahrein laat Hajer Mansoor vrij.

Hajer Mansoor Hassan uit Bahrein is op 5 maart 2020 vrijgelaten nadat ze haar gevangenisstraf van 3 jaar had uitgezeten. Amnesty International beschouwde haar als gewetensgevangene. Ze werd na een oneerlijk proces veroordeeld vanwege ‘terrorisme’. Ze zou nepbommen hebben geplaatst. Hajer Mansoor is de schoonmoeder van mensenrechtenverdediger Sayed Ahmed Alwadaei. Alwadaei vestigde zich in 2012 in het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien vervolgen de Bahreinse autoriteiten zijn familieleden.

Na haar vrijlating vertelde Hajer Mansoor aan Amnesty: ‘Ik ben de lokale en internationale mensenrechtengemeenschap dankbaar voor hun werk tijdens mijn onwettige gevangenschap. Het werk van Amnesty was heel belangrijk en zorgde ervoor dat ik een belangrijke medische behandeling kon ondergaan. Ik ben er zeker van dat hun druk het gevangenisbestuur heeft beïnvloed. Het is van essentieel belang dat Amnesty haar werk voortzet voor de bescherming van de rechten van gevangenen. Vooral tijdens de huidige pandemie, die een bijzonder risico vormt voor gevangenen. Met de steun van internationale organisaties zoals Amnesty heb ik er alle vertrouwen in dat meer politieke gevangenen vrijkomen, onder wie mijn eigen zoon Sayed Nizar Alwadaei.’

31 maart 2020 Niger: journalist vrij die gevangenzat vanwege bericht over corona.

Op 26 maart is in Niger journalist Mamane Kaka Touda vrijgelaten. Hij zat sinds 5 maart gevangen nadat hij een bericht op sociale media publiceerde over een mogelijke coronabesmetting op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in de hoofdstad van Niger. Hij was aangeklaagd voor het verspreiden van informatie die de openbare orde verstoort.

Touda kreeg wel een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden opogelegd. Zijn advocaat gaat hiertegen in beroep. Na zijn vrijlating stuurde Touda Amnesty International een bericht: ‘Ik wil de mensen bedanken en aanmoedigen die voor mij in actie kwamen. Willekeurige arrestaties en detenties houden ons niet tegen om ons werk te doen en om door te gaan. Ik ben jullie dankbaar.’

Amnesty zal Mamane Kaka Touda’s situatie in de gaten houden.