Goed nieuws

10 juni 2020 Bahrein: Nabeel Rajab vrij!

Na vier jaar gevangenis kwam mensenrechtenactivist Nabeel Rajab uit Bahrein gisteren vrij. Hij was veroordeeld voor het uiten van zijn mening op Twitter.

‘Het is een opluchting dat Nabeel Rajab eindelijk weer met zijn familie is herenigd’, zei Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘Zijn familie heeft zich al die jaren voor hem ingezet. En hoewel dit een moment is om te vieren, moeten we ook niet vergeten dat Rajab vier jaar lang onterecht in de gevangenis zat en van zijn familie was gescheiden. Hij is niet de enige: in Bahrein zitten nog veel andere vreedzame activisten achter de tralies.’

Nabeel Rajab werd op 13 juni 2016 gearresteerd vanwege commentaar op het gewapende conflict in Jemen en verhalen over marteling in de Jaw-gevangenis in Bahrein, die in 2015 op zijn Twitter-account verschenen. Hij werd tot vijf jaar celstraf veroordeeld. Rajab werd op 9 juni 2020 vrijgelaten, maar nog niet helemaal: hij moet het laatste deel van zijn straf nog in een andere vorm – bijvoorbeeld onder huisarrest – uitzitten.

De autoriteiten moeten nu Rajab is vrijgelaten, zijn veroordeling en straf intrekken en alle nog uitstaande aanklachten tegen hem intrekken. Daarnaast moeten de autoriteiten van Bahrein alle andere vreedzame activisten die gevangenzitten vrijlaten. Gezien de coronasituatie moeten ze ervoor zorgen dat er niet teveel mensen vastzitten en dat alle gevangenen toegang hebben tot medische zorg.’

12 juni 2020 Brazilië: nieuwe arrestatie in moordzaak Marielle Franco

Op 10 juni werd Maxwell Simões Corrêa gearresteerd in de Braziliaanse staat Rio de Janeiro. Hij wordt ervan beschuldigd het wapen te hebben verborgen dat gebruikt werd bij de moordaanslag op Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes. Ook zou hij in nauw contact hebben gestaan met Ronnie Lessie die de schoten heeft afgevuurd. De arrestatie van Simões Corrêa is een belangrijke stap in het beantwoorden van de vraag wie opdracht gaf voor de moord op Marielle Franco en waarom.

Marielle Franco, die in 2016 gekozen werd als gemeenteraadslid van Rio de Janeiro, stond bekend als lhbt-activist. Ze hekelde het wangedrag van de politie en de buitengerechtelijke executies, vooral in de favelas (sloppenwijken). Enkele dagen voordat ze werd vermoord, was ze benoemd tot rapporteur van de commissie die de inzet van het leger in de favelas monitort. Het leger neemt daar politietaken over.

In de nacht van 14 maart 2018 werden de 38-jarige Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes vermoord terwijl ze na een debat met jonge zwarte vrouwen op weg naar huis waren. Haar moord leek goed voorbereid; vijf bewakingscamera’s op de plaats waar ze met kogels werd doorzeefd, waren een dag eerder uitgeschakeld.  

Op de eerste verjaardag van de moord, 14 maart 2019, werd een petitie met 780.000 handtekeningen aan de autoriteiten overhandigd om de oproep om de zaak op te lossen, kracht bij te zetten. Amnesty is van mening dat de publieke druk eraan heeft bijgedragen dat het onderzoek naar de daders wordt voortgezet. In 2018 werden tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights meer dan 30.000 kaarten geschreven als steun voor Marielle’s familie en haar partner Mõnica.