Goed nieuws

2 oktober 2020: Cuba laat journalist vrij na uitzitten straf

In Cuba werd journalist Roberto de Jesús Quiñones Haces op 4 augustus 2020 vrijgelaten. De gewetensgevangene had zijn straf uitgezeten. Quiñones werd in augustus 2019 tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld voor ‘verzet’ en ‘ongehoorzaamheid’. Hij werkte bij de nieuwssite Cubanet. In april 2019 deed Quiñones voor Cubanet verslag van een rechtszaak tegen twee predikanten die thuis les gaven aan kinderen. Volgens de journalist werd hij daarna door de politie opgepakt en geslagen. Na zijn vrijlating bedankte Roberto Quiñones Amnesty International voor haar steun en inzet. Hij liet weten door te gaan met het verdedigen van de onafhankelijke journalistiek en de vrijheid van meningsuiting in Cuba. Tijdens zijn detentie meldde Roberto Quiñones Haces regelmatig over de gevangenis-omstandigheden. Op 31 maart 2020 schreef hij dat, ondanks maatregelen tegen het coronavirus, ‘de kwaliteit van het voedsel nog steeds bedroevend slecht is. Hoewel er berichten zijn over de kwetsbaarheid van ouderen (gevangenen ouder dan 60 jaar) voor het coronavirus, worden velen van hen vastgehouden in overvolle cabines.’

In Cuba worden onafhankelijke activisten en journalisten steeds vaker geïntimideerd, gestraft en opgesloten. Daarbij wordt gebruikgemaakt van bepalingen in het Wetboek van Strafrecht om de vrijemeningsuiting te onderdrukken.

Mensenrechtenverdediger Narges Mohammadi uit Iran werd op 8 oktober vervroegd vrijgelaten

8 oktober 2020: Narges Mohammadi in Iran vrijgelaten

Amnesty International is verheugd dat Narges Mohammadi in Iran vervroegd is vrijgelaten. Ze was in 2016 tot 16 jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat ze actievoerde tegen de doodstraf. Mohammadi is een vooraanstaande Iraanse mensenrechtenverdediger die al eerder gevangenzat vanwege haar vreedzame inzet voor de mensenrechten. Mohammadi lijdt aan longembolie en heeft neurologische problemen die epileptische aanvallen en tijdelijke verlammingen veroorzaken. Toch kreeg ze niet de medische zorg die ze nodig had. Ook toen ze symptomen van besmetting met het coronavirus had, bleef medische hulp uit. Ze werd wel getest, maar kreeg de uitslag daarvan aanvankelijk niet te horen. Ook werd haar lange tijd het contact met haar twee jonge kinderen verboden. Mohammadi  is verbonden aan het Iraanse Centrum voor Mensenrechtenverdedigers en voerde samen met andere activisten actie voor meer respect voor de mensenrechten in Iran. Ze ontving voor haar werk meerdere internationale prijzen.

29 oktober 2020:Slowaaks parlement verwerpt nog strengere regels voor abortus

Het Slowaakse parlement stemde eind oktober tegen een nieuwe wet die de toegang tot een veilige abortus nog verder zou beperken. Het wetsvoorstel werd met 58 stemmen voor en 59 stemmen tegen verworpen. Er waren geen medische redenen voor de strenge maatregelen in de wet. De wet had ertoe kunnen leiden dat vrouwen zouden moeten uitwijken naar onveilige abortuspraktijken. Abortussen zijn in Slowakije toegestaan ​​tijdens de eerste twaalf weken van de zwangerschap. De afgelopen jaren heeft het land echter wetten ingevoerd om de toegang tot tijdige, veilige en legale abortusdiensten lastiger te maken. Op 18 oktober 2019 merkte het VN-Comité voor economische, sociale en culturele rechten op dat vrouwen in Slowakije nu al te maken hebben met belemmeringen in de toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten, waaronder de toegang tot veilige abortus en voorbehoedsmiddelen. Het nieuwe wetsvoorstel zou vooral grote gevolgen hebben voor vrouwen en meisjes op het platteland die in armoede leven of slachtoffer zijn van huiselijk en seksueel geweld.