Goed nieuws

21 dec. 2018: Kirgizië: Goed nieuws voor mensen met handicap

Het parlement van Kirgizië heeft de eerste stap gezet richting de ratificatie van de VN-conventie inzake rechten van personen met een handicap.

Amnesty verwelkomt de ontwikkeling, zegt Anna Kirey, onderdirecteur Oost-Europa en Centraal-Azië bij Amnesty: ‘Er werd unaniem voor gestemd. We hopen dan ook dat de uiteindelijke ratificatie snel doorgang zal vinden. Als dat eenmaal is gebeurd, moeten mensen met een handicap centraal staan bij elke stap die de overheid zet in het kader van de implementatie van de conventie. Ze moeten bijvoorbeeld lid worden van werkgroepen of comités.’

Tijdens Write for Rights 2018 schreven we voor Gulzar Duishenova uit Kirgizië. In 2002 werd ze aangereden door een dronken automobilist. Sindsdien kan ze niet meer lopen. Al snel kwam ze erachter dat je op ernstige problemen stuit als je in Kirgizië vrouw bent én gehandicapt. Dus besloot Gulzar om te strijden tegen de ongelijke behandeling van mensen met een handicap, en dan vooral vrouwen. In onze brieven riepen we de parlementsvoorzitter van Kirgizië op een einde te maken aan discriminatie van mensen met een handicap.

19 dec. 2018: Egypte: Rechter beveelt vrijlating Amal Fathy

In september van dit jaar werd de Egyptische vrouwenrechtenverdediger Amal Fathy veroordeeld tot 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf omdat zij in een video kritiek leverde op de autoriteiten, die seksuele intimidatie niet weten in te dammen. Ze zit al zeven maanden onterecht in voorarrest vanwege een andere rechtszaak. Gisteren beval de rechter Fathy’s voorwaardelijke vrijlating.

Amnesty vindt dat Amal Fathy zo snel mogelijk moet worden vrijgelaten, zodat zij kan terugkeren naar haar familie. Op 26 december moet zij weer voor de rechter verschijnen om zich te verdedigen tegen ‘lidmaatschap van een terroristische groepering’, ‘het uitzenden van ideeën die oproepen tot terreurdaden’ en ‘het publiceren van fake news‘.

‘Haar voorwaardelijk vrijlaten is niet genoeg’. Amal Fathy wordt gestraft omdat zij zich vreedzaam uitspreekt tegen seksuele intimidatie. Ze werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar, een borgtocht van bijna 1.000 euro en een boete van bijna 500 euro. Ze betaalde de borgtocht en boete en wacht nu op een hoger beroepszaak op 30 december.

Als Fathy wordt vrijgelaten, moet zij zich verschillende keren per week op het politiebureau melden.

18 dec. 2018:El Salvador: Slachtoffer verkrachting vrijgesproken

Op 17 december 2018 werd in El Salvador Imelda Cortez vrijgesproken. Ze werd beschuldigd van poging tot moord, nadat ze onverwachts op een openbaar toilet beviel van een dochter.

‘Het is bemoedigend dat Imelda Cortez gerechtigheid heeft gekregen’, zegt Erika Guevara-Rosas van Amnesty International. ‘De autoriteiten van El Salvador hebben een stap in de goede richting gezet om de mensenrechten van meisjes en vrouwen te beschermen. Amnesty verwelkomt de vrijspraak van Imelda Cortez, die meer dan een jaar in voorarrest zat. We moeten echter niet vergeten dat andere meisjes en vrouwen nog steeds vastzitten omdat ze een “abortus” zouden hebben ondergaan.’

In El Salvador is abortus sinds 1997 verboden, ook als een vrouw of meisje zwanger raakt na verkrachting, incest of wanneer haar leven door de zwangerschap gevaar loopt. Hierdoor is een cultuur van achterdocht ontstaan tegenover zwangere vrouwen die een miskraam krijgen of van wie de baby kort na de geboorte overlijdt.

De 20-jarige Imelda Cortez, die een lichte verstandelijke handicap heeft, werd vanaf haar twaalfde verkracht door haar stiefvader. In april 2017 beviel ze onverwachts op een openbaar toilet, waarna ze flauwviel. In het ziekenhuis werd ze opgepakt door de politie. Omdat ze niet in het ziekenhuis was bevallen, werd ze beschuldigd van poging tot moord. Ze zou hebben geprobeerd haar zwangerschap te beëindigen. Haar dochtertje woont nu bij de moeder van Imelda Cortez.