Goed nieuws

Gelukkig krijgt Amnesty International ook regelmatig goede berichten binnen, over mensen die vrijgelaten zijn, of over mensenrechten die zijn verbeterd.

Hieronder een selectie van goed nieuws april 2023

19 April 2023: Jemen: vier ter dood veroordeelde journalisten vrijgelaten

Op 16 april 2023 hebben de Huthi-autoriteiten, een gewapende groepering die heerst over een deel van Jemen, vier ter dood veroordeelde journalisten vrijgelaten. Dit gebeurde als onderdeel van een gevangenenruil tussen de Huthi’s en de internationaal erkende regering van Jemen.

Akram al-Walidi, Abdelkhaleq Amran, Hareth Hamid en Tawfiq al-Mansouri werden in juni 2015 gearresteerd in Sanaa, de Jemenitische hoofdstad. Ze werden zonder aanklacht vastgehouden tot december 2018, toen ze werden beschuldigd van een reeks misdrijven, waaronder ‘spionage voor Saudi-Arabië’, waarop de doodstraf staat. Ook werden ze verdacht van ‘het uitzenden van geruchten, nepnieuws en verklaringen ter ondersteuning van vijand Saudi-Arabië en zijn bondgenoten tegen de Republiek Jemen.’

In april 2020 werden de journalisten door het gespecialiseerde strafhof in Sanaa ter dood veroordeeld na een uiterst oneerlijk proces. Hun advocaten mochten bij de eerste zitting aanwezig zijn, maar bij daaropvolgende zittingen niet meer. Tijdens hun ruim 7 jaar durende detentie werden ze het slachtoffer van een groot aantal mensenrechtenschendingen, waaronder ontzegging van medische zorg, eenzame opsluiting en foltering.

Amnesty International is tegen de doodstraf, altijd, overal en voor iedereen. De doodstraf is een schending van het recht op leven en de ultieme wrede, onmenselijke en vernederende straf.

In 2022 voerde Amnesty actie voor de vier Jemenitische journalisten. We riepen de Huthi-autoriteiten op om de doodvonnissen van de vier te vernietigen en hen onmiddellijk vrij te laten. Ook riepen we de autoriteiten op om de journalisten toegang te geven tot medische zorg, hun familie en advocaten.