Goed Nieuws

8 januari 2021: Pro-democratie-activist in Guinee vrijgelaten.
In Guinee is Saïkou Yaya Diallo van het National Front for the Defense of the Constitution (FNDC) op 11 december 2020 vrijgelaten. Hij zat 7 maanden gevangen. Yaya Diallo werd op 7 mei 2020 gearresteerd en op 16 november 2020 veroordeeld tot 1 jaar cel waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Hij werd beschuldigd van ‘mishandeling, geweld, bedreigingen en openbare beledigingen’. Dat waren verzonnen aanklachten.
Na zijn vrijlating bedankte Saïkou Yaya Diallo iedereen die actie voor hem voerde. ‘Beste leden van Amnesty, met deze woorden wil ik mijn grote dankbaarheid uitspreken voor alle inspanningen die jullie leverden voor mijn vrijlating en van andere politieke gevangenen in Guinee. Ik vraag jullie de strijd voor de vrijlating van onze collega’s die nog in de gevangenis zitten, onder wie Oumar Sylla, voort te zetten. Amnesty International blijft voor mij de mensenrechtenorganisatie die het meest betrokken is bij het terugwinnen van individuele rechten en vrijheden.’

14 januari 2021: Iran: ter dood veroordeelde man vrijgelaten
In Iran is op 20 oktober 2020 Barzan Nasrollahzadeh vrijgelaten, naar nu bekend is geworden. Het Iraanse Hooggerechtshof heeft zijn doodvonnis verworpen.
Amnesty International heeft de uitspraak van het Hooggerechtshof nog niet kunnen inzien, maar een Iraanse mensenrechtengroep, het Persbureau voor Mensenrechtenactivisten, meldde dat het hof Nasrollahzadeh een gevangenisstraf opgelegde. Omdat hij al sinds 2010 gevangenzat, had hij zijn straf inmiddels uitgezeten en werd hij vrijgelaten. Nasrollahzadeh zegt dat hij in deze eerste periode van gevangenschap is gemarteld. Hij kreeg onder meer elektrische schokken, werd ondersteboven opgehangen en geslagen. Tijdens ondervragingen werd hij gedwongen ‘bekentenissen’ te doen die op video werden vastgelegd. In een zeer oneerlijk proces werden deze ‘bekentenissen’ als bewijs gebruikt en werd Nasrollahzadeh in augustus 2013 ter dood veroordeeld wegens ‘vijandschap tegen God’ omdat hij “banden met een salafistische groep” zou hebben en omdat hij betrokken zou zijn bij moordaanslagen.

28 januari 2021: Tibetaanse taalactivist Tashi Wangchuk vrij
Tashi Wangchuk, een activist op het gebied van de Tibetaanse taal en cultuur, is in China vrijgelaten na het uitzitten van zijn gevangenisstraf. Hij zat vijf jaar gevangen omdat hij zich inzet voor behoud van zijn cultuur. Er is op dit moment niet veel bekend over zijn situatie. Hij is uit de gevangenis en bij zijn familie.
Wanchuk werd in januari 2016 gearresteerd en in mei 2018 door een Chinese rechtbank tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het ‘aanzetten tot separatisme’. Het belangrijkste bewijs daarvoor kwam uit een documentaire van de New York Times over zijn strijd voor Tibetaans taalonderwijs op school.
In A Tibetan’s Journey for Justice zoekt Wangchuk juridische hulp, omdat hij een rechtszaak wil beginnen tegen de lokale overheid vanwege het gebrek aan Tibetaanse taallessen. De autoriteiten zagen in de beelden een poging van Wangchuk om de Chinese overheid in een kwaad daglicht te stellen.