Goed nieuws

12 januari 2022: hoger beroep tegen Poolse activisten afgewezen.
Vandaag werd het beroep tegen de vrijspraak van drie Poolse activisten door de Poolse rechtbank afgewezen. De drie vrouwen waren aangeklaagd voor ‘het beledigen van religieuze opvattingen’ omdat ze posters hadden verspreid van Maria met een halo in de kleuren van de lhbti-vlag. Vorig jaar werden de vrouwen vrijgesproken, maar de openbaar aanklager ging daartegen in beroep.

Sinds de rechtszaak tegen Elzbieta, Joanna en Anna begon zijn meer dan 250.000 mensen voor hen in actie gekomen. Ze riepen de autoriteiten op de aanklachten tegen hen in te trekken.

18 januari 2022: Kameroen laat studenten vrij.

Amnesty International is verheugd dat in Kameroen drie studenten zijn vrijgelaten. Ze waren in 2016 tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze een sarcastisch sms-bericht deelden waarin werd verwezen naar Boko Haram. Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights in 2016 schreven meer dan 300.000 mensen naar president Paul Biya van Kameroen om hem te vragen Fomusoh Ivo Feh, Afuh Nivelle Nfor en Azah Levis Gob vrij te laten.

24 januari 2022: Verenigde Staten: Clinton Young op borgtocht vrijgelaten.
In de Verenigde Staten is Clinton Young op borgtocht vrijgelaten. Hij werd in 2001 ter dood veroordeeld vanwege twee moorden die in 2001 in Texas werden gepleegd. In september 2021 mocht hij al de dodencel verlaten in afwachting van een nieuw proces. Hoewel Young, toen 18 jaar oud, bij beide incidenten aanwezig was, is het onduidelijk of hij de moorden pleegde. Zijn veroordeling is alleen gebaseerd op een verklaring van medeverdachte David Page, terwijl het forensisch bewijs die verklaring niet ondersteunt. Page zei later dat hij er alles aan had gedaan om Young zo verdacht mogelijk te maken om zelf strafvermindering te krijgen.
De executie van Clinton Young zou op 26 oktober 2017 in de staat Texas plaatsvinden. Maar nadat wereldwijd actie voor Clinton werd gevoerd, werd de executiedatum ingetrokken. e Nederlandse filmmaker Jessica Villerius maakte een documentaire over zijn zaak en legde zelf een getuigenis af over dubieuze verklaringen die verdachten voor haar camera deden. Amnesty voerde, evenals de Clinton Young Foundation en Save An Innocent Life, actie voor een eerlijke berechting van Clinton Young.

25 januari 2022: In Iran is activist Atena Daemi vrijgelaten.
Amnesty International is verheugd dat in Iran mensenrechtenverdediger Atena Daemi is vrijgelaten.
Atena Daemi zat een celstraf van 7 jaar uit voor haar vreedzame mensenrechtenactivisme. Ze voerde onder meer actie tegen de doodstraf en kwam op voor de rechten van vrouwen en kinderen.
In oktober 2014 werd Atena voor het eerst opgepakt waarna 51 dagen in eenzame opsluiting volgden. Tien tot elf uur per dag werd ze verhoord, meestal geblinddoekt en zonder advocaat. Na een lang, oneerlijk proces werd ze uiteindelijk veroordeeld tot 7 jaar cel voor onder meer ‘samenzwering tegen de nationale veiligheid’, ‘het verspreiden van propaganda tegen het systeem’ en ‘belediging van de oprichter van de Islamitische Republiek Iran en de Opperste Leider.’ Ondanks de ontberingen zei Daemi eerder: ‘Ik sterf liever dan dat ik een slaaf ben van onderdrukking.’ In november 2016 werd Atena met veel geweld opgepakt in haar ouderlijk huis om haar straf uit te zitten. Begin 2018 werd ze onder afschuwelijke omstandigheden ruim drie maanden lang vastgehouden in een cel in een voormalige kippenfabriek. Ze werd daar mishandeld.
Op 2 juli 2020 kreeg Daemi een extra straf van 2 jaar en 74 zweepslagen vanwege ‘propaganda tegen de staat’ en het ‘verstoren van de gevangenisregels’.
Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights werd in 2018 massaal voor de vrijlating van Atena Daemi geschreven.