Goed nieuws

10 augustus 2021: Egypte laat advocaat El-Masry voorlopig vrij.

Na 22 maanden voorarrest hebben de Egyptische autoriteiten op 18 juli 2021 mensenrechtenadvocaat en activist Mahienour el-Masry voorlopig vrijgelaten. Ze mag de onderzoeken naar de beschuldigingen van het publiceren van ‘nepnieuws’ en betrokkenheid bij aan terrorisme gerelateerde misdrijven in vrijheid afwachten. Ze werd op 22 september 2019 gearresteerd in verband met twee zaken die samenhangen met haar vreedzame inzet voor de mensenrechten in Egypte. Ze werd beschuldigd van ‘het helpen van een terroristische groepering’ en ‘het verspreiden van vals nieuws’. Deze aanklachten houden verband met El-Masry’s deelname aan protesten in maart 2019. Die volgden na een dodelijk treinongeluk in Caïro waarbij 25 mensen om het leven kwamen en tientallen anderen gewond raakten. De demonstranten verweten de regering nalatig te zijn geweest bij het onderhoud van de infrastructuur in het land. El-Masry is een prominente mensenrechtenadvocaat in Alexandrië. Tijdens haar detentie in 2014 ontving ze de Ludovic Trarieux Mensenrechtenprijs, die elk jaar wordt uitgereikt aan een advocaat die zich inzet voor de mensenrechten.

19 augustus 2021: Keniaanse arbeidsrechtenactivist verlaat Qatar na betalen boete voor publicatie van ‘nepnieuws’.

Malcolm Bidali, een Keniaans staatsburger, die op 4 mei 2021 mei met geweld werd opgepakt door de Qatarese autoriteiten en een maand in eenzame opsluiting werd gehouden, mag het land verlaten. Wel moet hij een forse boete betalen vanwege het publiceren van ‘nepnieuws’.
Amnesty International en vier andere organisaties gaven een gezamenlijke verklaring uit nadat Malcolm Bidali naar huis mocht tergkeren. De 28-jarige blogger en activist, had zich uitgelaten over het lot van arbeidsmigranten zoals hijzelf en publiceerde daarover op online platforms.

In een telefoongesprek met zijn moeder op 20 mei 2021 vertelde Bidali dat hij 23 uur per dag in eenzame opsluiting werd vastgehouden en dat hij geen toegang heeft tot een advocaat.
Op 14 juli oordeelde de Hoge Raad voor de Rechtspraak van Qatar dat Malcolm Bidali ‘vals nieuws’ had verspreid ‘met de bedoeling het openbare systeem van de staat in gevaar te brengen’. Daarmee overtrad hij volgens de rechter de cybercriminaliteitswet terwijl Bidali alleen gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting.

De aanklachten zijn in strijd met internationale mensenrechtenwetgeving en -normen. Daarom moeten de Qatarese autoriteiten de veroordeling vernietigen. Bidali kreeg een boete van zo’n 5.800 euro. Tijdens zijn detentie kreeg Bidali geen juridische bijstand. Ook is hij nooit formeel aangeklaagd.

24 augustus 2021: VU Amsterdam ondertekent als eerste universiteit Amnesty-manifest tegen seksueel geweld.

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam ondertekende vandaag als eerste Nederlandse hoger-onderwijsinstelling het manifest tegen seksueel geweld dat Amnesty International samen met studenten opstelde. De rector magnificus van de VU, Vinod Subramaniam, zette samen met vertegenwoordigers van de studentenraad USR zijn handtekening onder het manifest waarmee hoger-onderwijsinstellingen beloven zich in te zetten voor het bestrijden van seksueel geweld onder studenten. ‘We vinden het belangrijk dat studenten ons bij problemen weten te vinden’, zegt rector Subramaniam. ‘Dat geldt ook voor problemen die zich buiten de muren van de universiteit afspelen. Daarom sluiten wij ons als universiteit aan bij de oproep van Amnesty. Zo kunnen wij een bijdrage leveren aan de cultuurverandering die nodig is waar het de sociale veiligheid van studenten betreft.’

1 op de 10 vrouwelijke studenten en 1 procent van de mannelijke studenten wordt tijdens hun studententijd.
In het manifest dat de VU vandaag ondertekende, staan concrete ideeën die bijdragen aan preventie, hulp aan slachtoffers, en betere procedures op het gebied van seksueel geweld. Door ondertekening van het manifest belooft de VU deze ideeën in de praktijk te brengen.