Goed nieuws

23 september 2021: Prodemocratie-activist Oumar Sylla in Guinee vrijgelaten.
Op 5 september 2021 vond een militaire staatsgreep plaats in Guinee. De procureur-generaal werd daarna bevolen om Oumar Sylla en andere gevangenen die op politieke gronden werden vastgehouden, vrij te laten, in overeenstemming met de instructies van de nieuwe militaire autoriteiten die de macht hebben gegrepen.

Terwijl Amnesty International verheugd is over de vrijlating van Oumar Sylla, is zijn veroordeling niet vernietigd. We roepen de procureur-generaal op om Sylla onmiddellijk vrij te spreken van de valse aanklachten.

Op 10 juni veroordeelde het hof van beroep van Conakry activist Oumar Sylla tot 3 jaar gevangenisstraf wegens verzonnen beschuldigingen van ‘communicatie en verspreiding van valse informatie, geweld en doodsbedreiging’.

Amnesty International denkt dat Sylla alleen maar is opgepakt omdat hij op vreedzame wijze gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting. De autoriteiten wilden zijn werk als pro-democratie-activist dwarsbomen.

24 september 2021: Goed nieuws: Bahrein laat scholier vervroegd vrij.
In Bahrein is Kameel Juma Hasan op 13 september 2021 voorwaardelijk vrijgekomen. De scholier kreeg gevangenisstraf opgelegd vanwege zijn deelname aan demonstraties tegen de monarchie.

Volgens gerechtelijke documenten die zijn beoordeeld door Amnesty International, is Kameel Juma Hasan sinds 2019 in 15 verschillende zaken veroordeeld en heeft hij in totaal ongeveer 28 jaar gevangenisstraf gekregen.

Zijn moeder Najah Yusuf twitterde na zijn vrijlating: ‘Woorden kunnen dit moment niet uitdrukken. Mijn zoon Kameel Juma (18) herenigd met ons na 1 jaar en 8 maanden in de gevangenis in Bahrein.’ Najah Yusuf bedankte Amnesty International voor de steun die zij en Kameel kregen. Ze zei dat het haar de moed en kracht gaf om deze zware tijd te doorstaan.

Aan de voorwaardelijke vrijlating zijn wel strikte regels verbonden. Zo moest Kameel Hasan een verklaring ondertekenen waarin hij belooft 8 jaar lang geen politieke, culturele en religieuze evenementen bij te wonen.

Kameel Juma Hasan kreeg op 13 september 2020 een gevangenisstraf opgelegd omdat hij deelnam aan demonstraties tegen de Bahreinse monarchie. Hij zat toen al bijna 10 maanden vast. Hij werd naar alle waarschijnlijkheid gestraft omdat hij en zijn moeder weigerden politie-informant te worden. Kameels moeder Najah Ahmed Yusuf is een bekende oppositie-activist. Ze kreeg eerder een celstraf van 2 jaar vanwege online kritiek op de autoriteiten.