Goed nieuws

8 oktober 2021: Turkije spreekt alle vervolgde deelnemers Pride-bijeenkomst vrij

Meer dan twee jaar geleden werd een vreedzame Pride-bijeenkomst in Ankara door de politie met geweld beëindigd. Tijdens Amnesty’s schrijfactie Write for Rights in 2020 werd wereldwijd actiegevoerd voor Melike Balkan en Özgür Gür. Ze riskeerden tot 3 jaar celstraf omdat ze de Pride sit-in aan hun universiteit organiseerden en opkomen voor de rechten van lhbti+’ers. Balkan en Gür bedanken iedereen die voor hen in actie kwam.

8 oktober 2021: Nobelprijs voor de Vrede voor Maria Ressa en Dmitry Muratov.

‘Dat Maria Ressa en Dmitry Muratov de Nobelprijs voor de Vrede hebben gewonnen, is niet alleen een overwinning voor de onafhankelijke, kritische journalistiek in de Filipijnen en Rusland, maar ook voor de strijd voor gerechtigheid, verantwoordelijkheidszin en vrijheid van meningsuiting, waar ook ter wereld’, zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International. ‘De Russische en Filipijnse autoriteiten moeten er nota nemen dat Dmitry Muratov en Maria Ressa de Nobelprijs hebben gewonnen en ze moeten een einde maken aan hun brute aanval op de persvrijheid.’

20 oktober 2021: Het Oostenrijkse bedrijf Kelkos Energy trok zijn ongefundeerde rechtszaken vanwege smaad tegen de Kosovaarse milieuactivisten Shpresa Loshaj en Adriatik Gacaferi in. De activisten spraken hun zorgen uit over de milieu-impact van de waterkrachtcentrales van het bedrijf in een beschermd natuurgebied. Amnesty International ziet het intrekken van de rechtszaken als een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting.

22 oktober 2021: Indonesië laat man vrij die werd veroordeeld wegens ‘smaad’. In Indonesië kwam Saiful Mahdi, een universitair docent die werd veroordeeld vanwege smaad voor een WhatsApp-bericht, op 13 oktober 2021 vrij door een presidentieel pardon. Hij werd alleen maar gevangengezet voor het vreedzaam uitoefenen van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Na maanden van internationale en binnenlandse druk besloot de Indonesische president op 12 oktober 2021 om amnestie te verlenen. Met deze amnestie zijn ook alle aanklachten tegen Mahdi ingetrokken.

22 oktober 2021: In Turkije is Hüseyin Galip Küçüközyiğit opgedoken in een gevangenis in Ankara. Hij was juridisch adviseur bij de Turkse overheid en werd na de couppoging in 2016 ontslagen. Sinds 29 december 2020 was hij vermist. Zijn familie ging ervan uit dat Küçüközyiğit slachtoffer was van een gedwongen verdwijning. De autoriteiten ontkenden dat hij in hechtenis zat. ‘Ik ben ongelooflijk opgelucht dat mijn vader nog leeft. Ik ben dankbaar voor de steun die Amnesty International mij heeft gegeven in mijn zoektocht om hem te vinden. Ik dank u allen uit de grond van mijn hart’, liet zijn dochter Nursena weten.