
7 Januari 2019: Indonesië: Johan Teterissa vrijgelaten
In Indonesië is gewetensgevangene Johan Teterissa vrijgelaten. Hij werd in juni 2007 opgepakt nadat hij deelnam aan een vreedzame demonstratie tijdens een bijeenkomst waarbij de toenmalige president Yodhoyono aanwezig was. Tijdens een telefoongesprek bedankte hij de Amnesty-mensen die lang voor zijn onvoorwaardelijke vrijlating actievoerden en hem als gewetensgevangene beschouwden en niet als crimineel.

18 januari 2019: Hongarije: ten onrechte van terrorisme beschuldigde Syriër vrijgelaten
In Hongarije wordt Ahmed H. vrijgelaten. De Syriër zat 3,5 jaar gevangen vanwege ‘medeplichtigheid aan een terreurdaad’. In september 2015 stond H. voor de gesloten grensovergang tussen Servië en Hongarije. De in Cyprus woonachtige H. vergezelde daar zijn ouders en andere familieleden die Syrië waren ontvlucht en in Europa een veilig heenkomen zochten. Aan de grens riep hij een menigte via een megafoon op kalm te blijven tijdens een confrontatie met de politie, en eiste hij de doorgang. Ahmed H. werd daarop gearresteerd.
‘Na 3,5 jaar achter de tralies kan Ahmed eindelijk met zijn vrouw en dochters worden herenigd’, zegt Eda Seyan van Amnesty International. ‘Zijn vrijlating is een enorme opluchting voor zijn familie, hoewel hij natuurlijk nooit gevangengezet had mogen worden. De absurde aanklachten tegen Ahmed zijn symbolisch voor het tot zondebok maken van vluchtelingen en migranten en voor degenen die voor hen opkomen. Zijn vervolging weerspiegelt de ‘onvrije democratie’ van premier Orbán en heeft niets met gerechtigheid te maken, integendeel. Het is onderdeel van de onderdrukking van mensenrechten door de Hongaarse regering.’

23 januari 2019: Sudan: uitspraak ‘niet schuldig’ opluchting, maar marteling moet nog worden onderzocht
Asim Omar werd op 2 mei 2016 gearresteerd en beschuldigd van de moord op een politieagent. Die zou hij gepleegd hebben tijdens protesten op de universiteit van Khartoum. Omar betoogde onschuldig te zijn, maar kreeg desondanks op 24 september 2017 de doodstraf opgelegd. Hij ging met succes tegen deze uitspraak in beroep, waarna een nieuwe zaak volgde. Omar zegt dat hij in de gevangenis hard is geslagen door bewakers, waardoor hij gewond raakte aan zijn been, testikels en oren. Daardoor kon hij niet bij een van de hoorzittingen aanwezig zijn.
Tijdens een rechtszaak in Sudan tegen Asim Omar Hassan oordeelde de rechter dat hij onschuldig is. ‘Het goede nieuws is een grote opluchting aangezien Asim aanvankelijk ter dood was veroordeeld voor een misdrijf dat hij niet heeft begaan’, zegt Joan Nyanyuki van Amnesty International. Wel roept Nyanyuki de Sudanese autoriteiten op een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de bewering dat Asim Omar in de gevangenis is gemarteld.

24 januari 2019:Mauritanië laat anti-slavernij-activisten vrij
De anti-slavernij-activisten Biram Dah Abeid (foto) en Abdellahi el Housein Mesoud uit Mauritanië zijn op 31 december ontslagen uit de gevangenis. Ze hadden ruim vier maanden vastgezeten.
Biram Dah Abeid is voorzitter van de anti-slavernij-beweging Initiative pour la Resurgence du mouvement Abolitioniste. Dah Abeid werd op 7 augustus 2018 opgepakt, op dezelfde dag dat hij zich kandidaat stelde voor de parlementsverkiezingen. Ondanks dat hij gevangen zat, werd Dah Abeid op 1 september wel verkozen tot parlementslid. Na zijn vrijlating gaf Dah Abeid de volgende boodschap door aan een vertegenwoordiger van Amnesty: ‘Ik wil graag alle leden van Amnesty International bedanken, omdat ze iedere keer hun onvoorwaardelijke steun uitspreken als anti-slavernij-activisten willekeurig gearresteerd worden.’
Biram Dah Abeid (1965) is een nakomeling van slaven. Hij won diverse prijzen voor zijn mensenrechtenwerk, waaronder de Mensenrechtentulp (2015) van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2019 neemt hij voor de tweede keer deel aan de presidentsverkiezingen.