
11 februari 2019:Thailand: Al-Araibi niet uitgezet naar Bahrein
De Thaise autoriteiten zullen voetballer Hakeem al-Araibi niet uitzetten naar Bahrein, waar hij gevaar loopt op onterechte gevangen name en marteling.
Al-Araibi zat meer dan twee maanden gevangen in een Thaise cel. Hij reisde eind 2018 met Australische reisdocumenten naar Thailand, waar hij meteen bij aankomst werd gearresteerd op basis van een onjuist Interpolbericht. Bahrein vroeg om zijn uitlevering. Hij is daar ten onrechte veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Volgens internationaal recht is refoulement – het terugzenden van vluchtelingen naar hun land van herkomst als zij daar vervolging te vrezen hebben – verboden. Ook Thailand heeft zich hieraan gebonden. Door Al-Araibi niet naar Bahrein uit te zetten, respecteert het land het internationaal recht.
Hakeem Ali al-Araibi is een ex-international van het Bahreinse nationale voetbalelftal en voetbalt nu in Australië. Hij liet zich kritisch uit over de autoriteiten nadat hij in november 2012 was opgepakt en werd gemarteld. Hij vluchtte naar Australië, waar hij in 2017 asiel kreeg.
In 2014 werd Al-Araibi bij verstek tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij een politiebureau zou hebben aangevallen. Op het moment van die aanval speelde hij in het buitenland een wedstrijd die op televisie werd uitgezonden. Zijn broer zit voor dezelfde aanval in de gevangenis. Amnesty International voerde actie voor de vrijlating van Al-Arabibi. Meer dan 135.000 actievoerders sloten zich daarbij aan.

21 februari 2019: Emiraten: Jordaanse journalist vrijgelaten
In de Verenigde Arabische Emiraten is Tayseer Salman al-Najjar vrijgelaten. De Jordaanse jourmalist is meteen naar zijn vaderland gevlogen.
Al-Najjar was tot 3 jaar gevangenisstraf en een boete van bijna 120.000 euro veroordeeld. Hij zou in december 2018 vrijkomen, maar omdat zijn familie de boete niet kon betalen, bleef hij vastzitten. De autoriteiten van de VAE hebben die boete nu geschrapt, waarna de journalist vrijkwam. Zijn vrouw vertelde Amnesty: ‘Jullie waren als familie voor Tayseer en mij. Dank je voor de niet aflatende steun’.
Al-Najjar was op 13 december 2015 gearresteerd en werd beschuldigd van het ‘publiceren van informatie met als doel de reputatie van de staat te beschadigen’. Daarna zat hij 68 dagen geïsoleerd gevangen. Toen hij de kans kreeg zijn vrouw te bellen, vertelde hij dat hij zwaar onder druk gezet was om te bekennen. Amnesty veronderstelt dat Al-Najjar is gemarteld.
De aanklacht hangt samen met een bericht dat Al-Najjar in 2014 op Facebook plaatste. Daarin prees hij de ‘Palestijnse weerstand’ in Gaza en uitte hij kritiek op de houding van Arabische landen, waaronder de VAE.
De aanklacht hangt samen met een bericht dat Al-Najjar in 2014 op Facebook plaatste. Daarin prees hij de ‘Palestijnse weerstand’ in Gaza en uitte hij kritiek op de houding van Arabische landen, waaronder de VAE.

21 februari 2019: Taiwan: homohuwelijk mogelijk erkend
Het kabinet van Taiwan heeft op 20 februari een wetsvoorstel ingediend om het homohuwelijk te erkennen. ‘Taiwan laat de wereld zien dat zij liefde boven haat verkiest en gelijkheid boven discriminatie.’ Annie Huang van Amnesty Taiwan is vol lof over het wetsontwerp. Het zou de eerste wet in Azië zijn die het huwelijk tussen koppels van hetzelfde geslacht erkent.
De wet, bekend als “The Enforcement Act of the Judicial Yuan Interpretation No. 748” brengt het homohuwelijk geheel op gelijke voet met het traditionele huwelijk. Stellen van hetzelfde geslacht krijgen dezelfde rechten als ieder ander die getrouwd is. De wet bevat passages over erfrecht, medisch recht, financiële plichten en het adopteren van de biologische kinderen van de partner.
In Taiwan is overspel een misdrijf. Als je niet trouw blijft aan je partner riskeer je in Taiwan een gevangenisstraf van maximaal één jaar. Bij aanname van dit wetsvoorstel zou dit ook gelden voor homoseksuele en lesbische koppels. Volgens internationale wetgeving is het criminaliseren van seks, binnen én buiten het huwelijk, in strijd met de mensenrechten.
Naar verwachting stemt het Taiwanese parlement op 24 mei over het voorstel. In december 2018 schreef Amnesty samen met Human Rights Watch een brief aan de Taiwanese autoriteiten. Hierin werd aangedrongen om wetten aan te nemen om het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht te erkennen en te beschermen.G