Goed nieuws

7 maart 2019: Somaliland: dichter vrijgesproken en vrijgelaten
De dichter Abdirahman Ibrahim Adan uit Somaliland is vrij! Hij was op 12 januari 2019 gearresteerd nadat hij een gedicht had voorgedragen. Abdirahman Ibrahim Adan was aangeklaagd wegens ‘het beledigen van de staat’. Zijn gedicht, dat hij voordroeg in het Mansoor Hotel in de hoofdstad Hargeisa, ging over schendingen van de mensenrechten in Somaliland. Adan dichtte onder meer over politiegeweld, willekeurige opsluiting en mishandeling van gevangenen. Ook riep het gedicht op tot hervorming van de gevangenissen en het strafrechtelijk systeem.
Amnesty International kwam voor Adan in actie. Hij werd op 25 februari vrijgelaten nadat de regionale rechtbank van Hargeisa hem niet-schuldig had bevonden. Zijn advocaat dankte Amnesty International omdat de organisatie zich had uitgesproken tegen Adans arrestatie.

8 maart 2019: Israël: Palestijnse parlementariër vrijgelaten
Op 28 februari 2019 is de Palestijnse parlementariër Khalida Jarrar vrijgelaten. Ze zat 20 maanden in een Israëlische cel zonder aanklacht of proces. Jarrar werd op 2 juli 2017 gearresteerd in haar huis in Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze kreeg 6 maanden administratieve detentie opgelegd, die later drie keer werd verlengd. Na haar vrijlating bedankte ze iedereen die voor haar in actie kwam.
‘Veel dank aan iedereen die voor mij en andere Palestijnse gevangenen opkwam. Toen ik gevangen zat twijfelde ik er niet over dat Amnesty-leden en -supporters overal ter wereld de willekeurige administratieve detentie zouden afkeuren en mijn onmiddellijke vrijlating zouden vragen.’  ‘Ik ben nu vrij, maar ik heb zeker 48 vrouwelijke Palestijnse gevangenen achtergelaten voor wie het leven extreem zwaar is. Ik hoop dat Amnesty campagne blijft voeren voor Palestijnen die onrecht is aangedaan. Mijn boodschap voor alle Amnesty-supporters is dat de strijd voor mensenrechten nooit ophoudt. Het is aan ons om die inspanningen te blijven leveren,’ vertelde Khalida Jarrar.

14 maart 2019: Kirgizië ratificeert VN-verdrag voor mensen met handicap
Amnesty International is blij dat Kirgizië het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap heeft geratificeerd.
‘De ratificatie maakt de weg vrij voor de inclusie van 180 duizend mensen in Kirgizië,’ zegt Anna Kirey van Amnesty’s programma voor Oost-Europa en Centraal-Azië. Amnesty International voerde samen met partners in Kirgizië actie voor de ratificatie. ‘Samen hebben we tastbare vooruitgang geboekt in het tegengaan van vooroordelen en misvattingen over mensen met een handicap,’ aldus Kirey. Een van de mensen met wie Amnesty samenwerkte was de activiste Gulzar Duishenova, voor wie we ook in actie kwamen tijdens Write4Rights 2018. In 2002 was zij aangereden door een dronken automobilist. Sindsdien kan ze niet meer lopen. Al snel kwam ze erachter dat je op ernstige problemen stuit als je in Kirgizië vrouw bent én gehandicapt. Dus besloot Duishenova om te strijden tegen de ongelijke behandeling van mensen met een handicap.

26 maart 2019: Hong Kong zet Saudische zusjes toch niet uit
De gevluchte zusjes Reem (20) en Rawan (18) worden niet teruggestuurd naar Saudi-Arabië.
Tijdens een vakantie op Sri Lanka wisten de Saudische Reem en Rawan te ontsnappen aan hun familie. Ze probeerden te vluchten vanwege onderdrukking en huiselijk geweld. In Hong Kong werden de twee echter tegengehouden; vanaf september zaten zij hier vast. Amnesty International riep Hong Kong al eerder op de Saudische zusjes niet uit te zetten naar Saudi-Arabië, omdat dit levensgevaarlijk zou zijn.
De vluchtactie van de zusjes getuigt van enorme moed. Ze hebben een groot risico genomen door te ontsnappen aan de mishandelingen van hun mannelijke familieleden.
Daarnaast wordt hun vluchtpoging gezien als het afwijzen van de islam. Op afvalligheid staat in Saudi-Arabië de doodstraf.
Amnesty juicht dus het besluit om de meisjes door te laten reizen naar een veilige bestemming toe.