
Thailand: 10 juni 2019: “Weet dat de kaarten en brieven die jullie schrijven hun weg blijven vinden naar de donkerste plekken op aarde’
De Thaise Sirikan Charoensiri, ook wel bekend als June, is advocaat en een prominente mensenrechtenverdediger. Ze was aanwezig bij een studentenprotest in juni 2015, waar studenten een einde aan de militaire macht in Thailand eisten. June ging mee om eventueel juridische hulp te bieden. Ze wordt nu waarschijnlijk vervolgd, samen met veertien studenten. De politie beweert dat June de wet overtrad door haar aanwezigheid bij het studentenprotest.
Amnesty Nederland voert actie voor June. Er zijn honderden brieven geschreven aan de Thaise autoriteiten, met de oproep om June niet te vervolgen en direct te stoppen met het strafrechtelijke onderzoek tegen haar. Bijna 1000 Amnesty-supporters uit Nederland stuurden June een kaartje om haar een hart onder de riem te steken. In afwachting van de uitkomst van het strafrechtelijke onderzoek, mag ze wel reizen en gaat ze door met haar strijd. Afgelopen maand was zij in Nederland voor een conferentie en bezocht ze Amnesty’s kantoor in Amsterdam. We vroegen haar hoe het met haar gaat en wat Amnesty’s actie voor haar heeft betekend.
‘Ik wil jullie ontzettend bedanken! Weet dat de kaarten en brieven die jullie schrijven hun weg blijven vinden naar de donkerste plekken op aarde’, zegt Sirikan Charoensiri. Ga er mee door, want het helpt echt!

Mauritanië: 6 augustus 2019: De Mauritaanse blogger Mohamed Mkhaïtir is vrijgelaten. Hij werd in 2014 ter dood veroordeeld na het publiceren van een blog over slavernij en discriminatie. Mkhaïtir zat meer dan vijf jaar gevangen, de meeste tijd in eenzame opsluiting. Op 5 januari 2014 werd Mohamed Mkhaïtir gearresteerd. Hij had een blog gepubliceerd waarin hij schreef over slavernij in Mauritanië en discriminatie, onder meer tegen het kaste-systeem en de kastegroep van smeden waartoe hij zelf behoort. Hij werd onder andere vanwege afvalligheid veroordeeld. In hoger beroep beval een rechter zijn vrijlating in november 2017, maar Mkhaïtir bleef op een onbekende plaats vastzitten. Hij kreeg nauwelijks bezoek van zijn familie en had geen toegang tot advocaten. Op maandag 29 juli 2019 werd Mkhaïtir vrijgelaten. Daarvoor moest hij op nationale televisie en voor religieuze leiders zijn spijt betuigen. Na zijn vrijlating is hij vanwege veiligheidsredenen meteen naar Senegal gebracht. In het weekeinde van 3 augustus kwam hij in Europa aan. ‘Zonder jullie zou ik niet vrij zijn’. Na zijn vrijlating ontmoette Mkhaïtir medewerkers van Amnesty International. Hij bedankte Amnesty voor de gevoerde acties:
‘Zonder jullie inspanningen zou ik nooit zijn vrijgelaten. Tijdens mijn vijf jaar gevangenschap, zag ik de zon slechts zes keer. Er is de afgelopen vijf jaar zoveel veranderd en ik moet nog steeds wennen aan het leven buiten de gevangenis. Nu ik vrij ben, hoop ik weer terug naar school te gaan en mijn opleiding af te maken.’

El Salvador: 20 augustus 2019: Op 19 augustus werd Evelyn Hernández uit El Salvador door een rechtbank vrijgesproken van moord. Amnesty International noemt het ‘een overwinning voor mensenrechten en de rechten van vrouwen in El Salvador’.
Op 6 april 2016 beviel de toen 21-jarige Hernández thuis op het toilet voortijdig van een zoontje. Haar kindje overleed aan zuurstoftekort. Ziekenhuispersoneel waarschuwde de politie en Hernández werd gearresteerd en ervan beschuldigd abortus te hebben gepleegd. Ze kreeg een gevangenisstraf van 30 jaar opgelegd wegens moord. In hoger beroep oordeelde een rechter later dat er opnieuw naar het bewijs tegen Evelyn gekeken moet worden. Uit het autopsierapport bleek bijvoorbeeld dat het kindje ontlasting in zijn luchtwegen had. Op 19 augustus 2019 werd Evelyn Hernández vrijgesproken. In El Salvador is abortus onder alle omstandigheden verboden. Ook na verkrachting, bij incest en als het leven van de moeder in gevaar is. Vrouwen die een miskraam of vroeggeboorte krijgen tijdens de zwangerschap, worden vaak van abortus beschuldigd en kunnen lange gevangenisstraffen krijgen. Ten minste 19 vrouwen zitten op basis van dit soort aanklachten in El Salvador in de cel.
Amnesty voerde in verschillende landen actie voor Evelyn Hernández. Net als voor Teodora del Carmen Vásquez, de toen 13-jarige Beatriz, Maria Teresa Rivera, Maira Verónica Figueroa Marroquín, en Imelda Cortez. ‘Er zijn veel vrouwen die nog steeds opgesloten zitten. Ik wil dat zij ook snel vrijkomen’, zei Evelyn Hernández bij haar vrijlating.