Goed nieuws maart 2022

 

28 februari 2022: Tsjaad: amnestie voor mensenrechtenverdediger

In Tsjaad is aan 44 mensen amnestie verleend, onder wie aan mensenrechtenverdediger Baradine Berdei Targuio.

Baradine Berdei Targuio werd op 24 januari 2020 gearresteerd. Hij bracht bijna 17 maanden door in willekeurige detentie, waarvan de eerste 7 maanden in isolatie. Targuio werd opgepakt nadat hij een bericht op Facebook plaatste waarin hij meldde dat de president mogelijk ernstig ziek was en voor behandeling in Frankrijk was. Er werd wereldwijd actiegevoerd voor de vrijlating van Baradine Berdei Targuio. In een bericht dat op 12 februari 2022 op Facebook werd geplaatst, benadrukte hij de ‘vastberadenheid, het optimisme en het doorzettingsvermogen van aanhangers van Amnesty International’.

9 maart 2022 : Oegandese schrijver in Duitsland voor behandeling na marteling

De Oegandese schrijver en activist Kakwenza Rukirabashaija heeft zijn land mogen verlaten en is nu veilig in Duitsland. Daar wordt hij behandeld aan zijn verwondingen die hij opliep nadat hij tijdens zijn detentie werd gemarteld.

Op 28 december 2021 werd Kakwenza Rukirabashaija gearresteerd vanwege een Twitterbericht. Daarin uitte hij kritiek op de zoon van de president van Oeganda. Tijdens de eerste twee weken van zijn detentie is hij gemarteld en had hij geen toegang tot een advocaat of zijn familie. Hij werd aangeklaagd vanwege ‘beledigende communicatie’.

        

16 maart 2022 Iran: Nazanin Zaghari-Ratcliffe en Anoosheh Ashoori vrijgelaten

De Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe en Anoosheh Ashoori zijn vrijgelaten uit een Iraanse gevangenis. Ze staan op het punt het land te verlaten en naar het Verenigd Koninkrijk en hun families te vliegen. De twee zaten jaren gevangen in Iran.

‘De vrijlating is geweldig nieuws, maar het komt geen moment te vroeg’, zegt Sacha Deshmukh van Amnesty International UK. Nazanin en Anousheh hadden überhaupt nooit gevangengezet mogen worden. Ze werden vastgezet op basis van verzonnen aanklachten op het gebied van nationale veiligheid, wat een bekende tactiek is in Iran.

Het is duidelijk dat de twee gevangengenomen Britten de inzet waren van een politiek spel van de Iraanse autoriteiten. De autoriteiten handelden berekenend en wreed door hun gevangenschap maximaal diplomatiek uit te buiten. Het is al jarenlang duidelijk dat de Iraanse autoriteiten buitenlandse burgers tot doelwit maken en hen aanklagen op basis van vage nationale veiligheidsaanklachten om diplomatieke druk uit te oefenen.

       

25 maart 2022: Bernardo Caal Xol uit Guatemala is vrij!

Na 4 jaar onterechte gevangenschap is op 24 maart Bernardo Caal Xol vrijgelaten uit de gevangenis van de Guatemalteekse stad Cobán. Amnesty International is blij met zijn vrijlating, maar vindt dat hij nooit veroordeeld had mogen worden. Bernardo Caal Xol zat vast omdat hij geweldloos de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s beschermde.

Bernardo Caal Xol werd in 2018 veroordeeld tot 7 jaar en 4 maanden gevangenisstraf. Zijn advocaat liet weten dat hij vervroegd is vrijgelaten vanwege goed gedrag. Het is geweldig nieuws dat hij nu herenigd wordt met de mensen om wie hij geeft. Maar zijn veroordeling blijft staan, terwijl hij niets verkeerd heeft gedaan. De autoriteiten blijven zijn werk voor de mensenrechten en het milieu dus als misdrijf zien. De afgelopen jaren is de mensenrechtensituatie in Guatemala erg verslechterd. De autoriteiten proberen het rechtssysteem en het sociale weefsel van de samenleving af te breken. Daarbij vervolgen ze iedereen die opkomt voor een eerlijker en waardiger land.

      

 25 maart 2022 Magai Matiop Ngong is vrij!

Op 22 maart 2022 is Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan vrijgelaten. Hij was 15 jaar toen hij ter dood veroordeeld werd, en zat 2 jaar en 8 maanden in de dodencel. Op 14 november 2017 werd de toen 15-jarige scholier Magai Matiop Ngong ter dood veroordeeld vanwege moord. Hij beweert echter dat het om een ongeluk ging.

Magai Matiop Ngong werd in 2017 veroordeeld voor moord op zijn neef. Tijdens zijn rechtszaak probeerde hij uit te leggen dat het niet om moord ging, maar om een ongeluk. Een afgeketst waarschuwingsschot had zijn neef dodelijk geraakt. Toch veroordeelde de rechter hem tot de galg. Magai had geen advocaat die hem bijstond.

Write for Rights

Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights kwamen in 2019 meer dan 765.000 mensen voor Magai Matiop Ngong in actie. Ze riepen de Zuid-Sudanese president Salva Kiir op zijn doodvonnis in te trekken en steunden de jongen met groetenkaarten.

Write for Rights

Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights kwamen in 2019 meer dan 765.000 mensen voor Magai Matiop Ngong in actie. Ze riepen de Zuid-Sudanese president Salva Kiir op zijn doodvonnis in te trekken en steunden de jongen met groetenkaarten.

         Goed nieuws         Goed nieuws         Goed nieuws        Goed nieuws         Goed nieuws         Goed nieuws         Goed Nieuws