Goed nieuws augustus 2022

 

 1 augustus 2022. In Egypte is student Ahmed Samir Santaway vrijgelaten

Ahmed Samir Santawy mag de gevangenis in Egypte verlaten nadat hij een presidentieel pardon kreeg. Zijn Gentse vriendin meldt dit op Facebook en het goede nieuws wordt bevestigd door Amnesty Vlaanderen.

Santawy werd in juni 2021 door een speciale staatsveiligheidsrechtbank veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf omdat hij ‘nepnieuws’ zou hebben gedeeld op sociale media.

Onder meer de koepel van Vlaamse universiteiten en Amnesty International pleitten voor de vrijlating van Santawy. Op de website van de VRT laat Wies de Graeve, directeur van Amnesty Vlaanderen, weten: Samir heeft samen met twee andere mensen een pardon gekregen, dat is op de Egyptische televisie uitgesproken. ‘We zijn blij en opgelucht, Samir zat vast na onzinnige beschuldigingen. Het bewijst hoe slecht het gesteld is met de mensenrechten in Egypte. Het zou nooit tot een veroordeling mogen komen.’

15 augustus 2022 Bescherming voor activisten in Colombia

In Colombia zijn maatregelen getroffen om de leden van de Regionale Corporatie voor de Bescherming van Mensenrechten CREDHOS te beschermen. CREDHOS is de eerste organisatie uit de regio Magdalena Medio die deze bescherming heeft gekregen. Amnesty International voerde actie voor de leden van de mensenrechtenorganisatie. Dit jaar ontvingen milieu- en mensenrechtenactivisten in de Colombiaanse regio Magdalena Medio een reeks doodsbedreigingen. Sinds september 2020 hebben leden van CREDHOS ten minste vijf doodsbedreigingen ontvangen. De laatste bedreiging kwam op 24 maart, toen onbekenden een bedreigende boodschap naar het kantoor van CREDHOS stuurden. Daarin werd gemeld dat het personeel van CREDHOS een militair doelwit was en dat ze 48 uur de tijd hadden om de stad te verlaten.

17 augustus 2022. Malediven:activist hoeft niet opnieuw de gevangenis in

Mohamed Rusthum Mujuthaba uit de Malediven, een 39-jarige Maledivische activist die zich inzet voor religieuze vrijheid en voor mensenrechten, hoeft niet meer de gevangenis in.

Hij werd beschuldigd van het plaatsen van godslasterlijke inhoud op sociale media en het bezitten van ‘obsceen materiaal’. Daarvoor kon hij 5 maanden gevangenisstraf krijgen als hij veroordeeld zou worden.

‘Ik tweette over vrouwenrechten, gewetensvrijheid en fouten in religie, over waarom die verkeerd is en aan niemand mag worden opgedrongen. Ze hadden alle tweets afgedrukt. Het waren bijna 6.000 tweets’, vertelde hij aan Amnesty. Mohamed Rusthum Mujuthaba bekende schuld, maar omdat hij al 6 maanden in voorarrest had gezeten, hoefde hij niet opnieuw de gevangenis in. Mohamad Rusthum Mujuthaba bedankte Amnesty International: ‘Ik had opnieuw naar de gevangenis moeten gaan omdat de staat me onrechtmatig probeerde op te sluiten. Amnesty International ondernam actie en nam contact op met de gevangenisdienst van de Malediven en schreef naar het kantoor van de openbaar aanklager en het kantoor van de procureur-generaal. Ik dank de leden en supporters van Amnesty International oprecht voor hun grote steun.’

22 augustus 2022. Seks tussen mensen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar in Singapore

Premier Lee van Singapore maakte op 21 augustus 2021 bekend dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar is. De wet die dit verbood zal worden aangepast. Hij hoopt daarmee een bredere acceptatie voor lhbti+ers te bereiken. Lhbti+-activisten in Singapore hebben de stap geprezen als ‘een overwinning voor de mensheid’. De regels om met elkaar te kunnen trouwen worden nietveranderd. Dat betekent dat mensen van hetzelfde geslacht niet met elkaar in het huwelijk kunnen treden.

 Goed nieuws            Goed nieuws           Goed nieuws            Goed nieuws            Goed nieuws