Goed nieuws december 2022

6 december 2022: Politiek commentator ‘Giggs’ in Hongkong vrijgelaten

In Hongkong is op 18 november 2022 radiopresentator en politiek commentator Edmund Wan vrijgelaten. Wan, beter bekend als ‘Giggs’, werd beschuldigd van opruiing en witwassen. Hij gaf echter alleen maar zijn mening over de regeringen van Hongkong en China tijdens zijn radioshow.

Wan werd aangeklaagd onder de nationale veiligheidswet die in juli 2020 in Hongkong in werking trad. De vage definitie van ‘nationale veiligheid’ zoals de autoriteiten van Hongkong hanteren, is in lijn met die van China en wordt gebruikt om mensen die kritiek op de overheid hebben de mond te snoeren.

Voor zijn arrestatie was Giggs presentator van vier shows op een onafhankelijk online radiostation in Hongkong. Hij liet zich vaak kritisch uit over de autoriteiten van Hongkong en China. In februari 2020 startte hij een inzamelingsactie voor het sponsoren van de opleiding van een groep Hongkongse jongeren die naar Taiwan was gevlucht. Dat gebeurde toen de regering van Hongkong tienduizenden jongeren arresteerde nadat ze deelnamen aan de massale protesten van 2019.

  9 december 2022: In Jemen is journalist Younis Abdelsalam vrijgelaten

Hij zat meer dan een jaar gevangen. Amnesty International voerde actie voor zijn vrijlating.

Abdelsalam werd sinds 4 augustus 2021 willekeurig en zonder aanklacht vastgehouden door de feitelijke Huthi-autoriteiten. Hij werd er valselijk van beschuldigd dat hij contact had met buitenlandse entiteiten. Na zijn arrestatie was hij enkele weken slachtoffer van gedwongen verdwijning en vervolgens werd hij ten minste 3 maanden incommunicado vastgehouden. Contact met de buitenwereld is dan niet mogelijk.

In Jemen woedt al jarenlang een conflict. Alle partijen maken zich schuldig aan ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder willekeurige detentie, gedwongen verdwijning, marteling en andere vormen van mishandeling, en berechting in oneerlijke processen.

De omstandigheden in de door Huthi gerunde gevangenissen zijn erbarmelijk. De cellen zijn overvol, er is onvoldoende voedsel en schoon drinkwater en de sanitaire voorzieningen zijn er slecht.

Reporters Without Borders heeft gemeld dat dit jaar in Jemen drie journalisten werden gedood en er op dit moment drie gevangenzitten.

  15 december 2022: Hongkong: Chow Hang-tung wint beroep

Op 14 december 2022 won Chow Hang-tung in Hongkong het beroep tegen haar veroordeling vanwege het ‘aanzetten van anderen om deel te nemen aan een ongeoorloofde bijeenkomst’. Dat gebeurde nadat ze een bericht op sociale media had geplaatst waarin ze mensen in Hongkong vroeg om het harde optreden 33 jaar geleden op het Tiananmenplein, het Plein van de Hemelse Vrede, op 4 juni 2021 te herdenken. Chow kreeg hiervoor op 4 januari 2022 een gevangenisstraf van 15 maanden opgelegd. De uitspraak van Chow Hang-tung is een positieve beslissing die de tekortkomingen van de politie rond de Tiananmen-wake in Hongkong benadrukt. Autoriteiten vaardigden ten onrechte een algemeen verbod uit op de wake van 2021, terwijl ze een ‘actieve verantwoordelijkheid hadden om bijeenkomsten waar mogelijk toe te staan ​​​​en te faciliteren’.

Chow blijft in gevangenis

Chow mag de gevangenis niet verlaten omdat ze ook wordt beschuldigd van ‘het in gevaar brengen van de nationale veiligheid’. Dat is een politiek gemotiveerde beschuldiging die alleen te maken heeft met haar vreedzame acties.

Amnesty International roept de autoriteiten van Hongkong alle aanklachten tegen Chow Hang-tung in te trekken en Chow onmiddellijk vrij te laten. Tijdens Amnesty’s schrijfactie Write for Rights in 2022 werd wereldwijd geschreven voor Chows vrijlating.