
24 maart 2023: Iran vernietigt doodvonnis twee vrouwen (update).
Goed nieuws uit Iran. Op 18 maart 2023 werd daar Zahra Sedighi-Hamadani (Sareh) op borgtocht vrijgelaten. Ze was opgepakt omdat ze opkomt voor de rechten van lhbti+’ers in haar land. Enkele dagen eerder, op 13 maart, kwam ook Elham Choubdar op borgtocht vrij. Eerder al vernam Amnesty International dat het Hooggerechtshof van Iran eind december 2022 de veroordeling en het doodvonnis van de lhbti-activisten had vernietigd. De 31-jarige Zahra Sedighi-Hamadani en de 24-jarige Elham Choubdar waren ter dood veroordeeld vanwege hun (vermeende) seksuele geaardheid en omdat ze openlijk durven op te komen voor de rechten van lhbti+’ers. Het Hooggerechtshof had hun zaken naar een lagere rechtbank doorverwezen voor een nieuw proces.
[einde update]
De twee vrouwen waren veroordeeld voor ‘het verspreiden van corruptie op aarde’ – een vage term waarmee ongewenst gedrag wordt aangeduid. Het is een absurde en verzonnen aanklacht. De Iraanse autoriteiten pakten Sedighi-Hamadani in oktober 2021 op. Dat gebeurde nadat ze berichten op sociale media had geplaatst waarin ze zich uitspreekt voor lhbti+-rechten. Ook werkte ze mee aan een documentaire van de BBC over de behandeling van lhbti+’ers in de Koerdische regio van Irak. De procedures die leidden tot de veroordeling van de vrouwen waren ronduit oneerlijk. Zahra Sedighi-Hamadani verdween na haar arrestatie voor 53 dagen. Gedurende deze tijd werd ze onderworpen aan beledigende ondervragingen waarbij geen advocaat aanwezig was. Ook zat ze langdurig in eenzame opsluiting, kreeg ze doodsbedreigingen en werd er gedreigd dat ze de voogdij over haar kinderen zou kwijtraken. Elham Choubdar zou onder druk gezet zijn om ‘bekentenissen’ af te leggen.

10 maart 2023: In Chili is onderzoek heropend tegen agenten die demonstrant mishandelden.
Op 24 februari 2023 besloot een rechtbank in Chili het onderzoek te heropenen tegen zeven politieagenten die betrokken zouden zijn bij geweld tegen een vreedzame demonstrant.
Moisés Órdenes werd in oktober 2019 tijdens een demonstratie aangevallen door politieagenten. Amnesty International had de regionale aanklager in Santiago opgeroepen het onderzoek tegen de agenten te hervatten. De aanklager had eerder, op 5 december 2022, besloten het onderzoek naar zeven agenten te staken.
In oktober 2019 nam Moisés Órdenes deel aan een landelijke demonstratie voor sociale en economische gelijkheid. Enkele agenten sloegen Órdenes in elkaar met hun wapenstokken, terwijl de anderen toekeken. Dit resulteerde in aanzienlijk en blijvend letsel bij Órdenes. Hij bracht 9 dagen in het ziekenhuis door waar hij werd behandeld aan zijn botbreuken en andere verwondingen. Hij verloor het zicht in zijn linkeroog en ook zijn rechteroog raakte beschadigd.

10 maart 2023: In de Amerikaanse staat Texas is executiedatum terdoodveroordeelde ingetrokken.
In de Amerikaanse staat Texas is de executie van Andre Thomas, die gepland stond op 5 april 2023, ingetrokken. De rechter besloot hiertoe nadat de advocaten van Thomas meer tijd hadden gevraagd om zijn veroordeling aan te vechten in verband met zijn mentale gezondheid.
De Amerikaanse grondwet verbiedt de executie van mensen die niet in staat zijn de reden voor hun straf te begrijpen. Andre Thomas lijdt al lange tijd aan onder meer schizofrenie, en ervoer een langdurige en ernstige psychose op het moment van het misdrijf.
Andre Thomas kreeg het doodvonnis opgelegd voor een moord die hij in 2004 pleegde. Hij groeide op in armoede in een gezin met geestelijke beperkingen. Hij werd verwaarloosd en mishandeld en leed vanaf zeer jonge leeftijd aan hallucinaties. Hij deed meermalen een poging zichzelf te doden.
Er werden dit jaar acht executies uitgevoerd in de VS, waarvan vier in Texas. Dit brengt het totale aantal executies in de VS op 1.566 sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof in 1976 het opleggen van de doodstraf weer goedkeurde. Texas is goed voor 582 van deze executies, 37 procent van het totale aantal in de VS sinds 1976. Dat zijn 461 executies meer dan de volgende staat dat de meeste doodvonnissen uitvoerde, het naburige Oklahoma.