Goed nieuws april 2022              

     

26 april 2022: Brit samen met anderen in Jemen vrijgelaten

In Jemen is de Brit Luke Symons op 24 april 2022 vrijgelaten. Hij was opgepakt door de Houthi-regering en zat meer dan 5 jaar gevangen in de hoofdstad Sanaa. Symons werd op 4 april 2017 gearresteerd bij een controlepost in het zuidwesten van Jemen omdat hij een Brits paspoort had. Hij is niet aangeklaagd en is nooit voor de rechter gebracht.

Tijdens ondervragingen zou Luke Symons zijn gemarteld en anderszins mishandeld, in een poging hem te laten ‘bekennen’ dat hij een spion was. Gedurende de laatste 4 maanden van zijn detentie zou hij in eenzame opsluiting hebben gezeten. Op 24 april maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oman in een verklaring bekend dat het de vrijlating had gefaciliteerd van veertien buitenlanders, onder wie Luke Symons, die op 24 april van Sanaa naar de Omaanse hoofdstad Muscat waren overgebracht.  

Seoul Queer Festival 2016

22 april 2022: Zuid-Korea: historische uitspraak voor lhbti-rechten.

Het Hooggerechtshof heeft de veroordeling van twee soldaten teruggedraaid. Zij werden in 2017 veroordeeld voor ‘seksuele daden’, met wederzijdse goedkeuring, in hun vrije tijd. Volgens Amnesty International is dit een grote winst in de strijd tegen discriminatie van lhbti’ers in Zuid-Korea.

Meer dan twintig soldaten in Zuid-Korea werden vervolgd voor het hebben van seks met mensen van hetzelfde geslacht, vanwege artikel 92-6 van de militaire strafwetgeving.

Volgens het Hooggerechtshof is deze wetgeving niet geldig als de seksuele handelingen plaatsvonden buiten de legerbasis, in de vrije tijd en met wederzijdse toestemming. Daarnaast besloot de rechter dat het veroordelen van deze handelingen het recht van deze soldaten op seksuele autonomie schendt. Volgens de rechter is de wetgeving in dergelijke gevallen discriminerend en schendt de wetgeving het recht op gelijkheid, respect en geluk. Deze rechten zijn vastgelegd in de grondwet in Zuid-Korea.

 

Jhony Salgado uit Honduras is vrij

4 april 2022: Honduras: vals beschuldigde demonstrant vrijgesproken.

In Honduras is Jhony Salgado vrijgesproken. Hij zou in juli 2022 terechtstaan ​​op beschuldiging van het bezit van een illegaal vuurwapen en het oneigenlijke gebruik van een politieschild.

Salgado is het slachtoffer van het harde optreden tegen demonstranten na de presidentsverkiezingen in Honduras in november 2017.

Jhony Salgado, een arbeider uit El Progreso, was thuis met zijn vrouw María Elena en hun twee zonen toen de politie hem in de ochtend van 21 december 2017 willekeurig arresteerde. Dat gebeurde na landelijke protesten die volgenden op de verkiezingen. De demonstranten uitten hun ongenoegen over het gebrek aan transparantie bij het tellen van de stemmen.

Salgado zat ruim vier maanden in voorlopige hechtenis. Hij werd op 25 april 2018 vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Hij streed meer dan 3 jaar voor intrekking van de onterechte aanklachten tegen hem. Twee keer per maand moest Salgado zich bij de autoriteiten melden. Hij kon een gevangenisstraf van 8 jaar als hij schuldig was bevonden.