Goed nieuws oktober 2024

26 september 2024: Japan: vrijspraak voor Iwao Hakamada na 45 jaar dodencel

Op 26 september werd de 88-jarige Iwao Hakamada vrijgesproken door de rechtbank van het Shizuoka district in Japan. Hij bracht meer dan 45 jaar door in de gevangenis, wachtend op zijn executie. Amnesty International voerde meer dan 15 jaar actie voor hem.

‘We zijn ontzettend blij met het besluit van de rechtbank om Iwao Hakamada vrij te spreken’, zegt Boram Jang van Amnesty International. ‘Dit vonnis is een belangrijke erkenning van het vreselijke onrecht dat Hakamada tijdens het grootste deel van zijn leven heeft moeten doorstaan. Er komt nu een einde aan het inspirerende gevecht van zijn zus Hideko om zijn naam te zuiveren, en van alle andere mensen die hem steunden.’

10 oktober 2024: Palestijnse chirurg Khaled Al Serr is vrij

Op 30 september 2024 werd de Palestijnse chirurg Khaled Al Serr vrijgelaten uit Israëlische gevangenschap. Hij was zes maanden opgesloten zonder aanklacht of proces. Al Serr werd op 25 maart 2024 samen met ander medisch personeel willekeurig opgepakt toen het Israëlische leger het ziekenhuis in Gaza waar hij werkte binnenviel.

In maart 2024 ontving het Nasser ziekenhuis in Khan Younis, in het zuiden van de bezette Gazastrook, een evacuatiebevel van het Israëlische leger. Maar de 32-jarige chirurg Khaled Al Serr en veel van zijn collega’s bleven. Zij wilden zorgen voor de zieken en gewonden die niet weg konden. Op 25 maart viel het Israëlische leger het ziekenhuis binnen. Al Serr en zijn collega’s werden opgepakt. Op 30 september werd Khaled Al Serr vrijgelaten uit de militaire gevangenis van Ofer en teruggestuurd naar de bezette Gazastrook. In een telefoongesprek met Amnesty International na zijn vrijlating zei hij: ‘Meer dan zes maanden lang was ik bijna volledig van de buitenwereld afgesloten, op één bezoek van de advocaat in juli na. Ik maakte me zorgen om mijn familie in Gaza, ik maakte me zorgen om mijn collega’s, maar ik wist ook dat ik niet alleen was.’ Hij voegde hieraan toe: ‘Terwijl ik werd ondervraagd door de Shabak (Israëlische veiligheidsdienst, red.), hoorde ik dat er een campagne was die opriep tot mijn vrijlating. Het gaf me troost en kracht toen ik dat zo hard nodig had.’

17 oktober 2024: Kabinet wil psychisch geweld strafbaar stellen

Goed nieuws uit Den Haag: na veel aandringen van de Tweede Kamer gaat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid aan de slag met een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Amnesty drong daar al langere tijd op aan. Psychisch geweld gaat vaak vooraf aan andere ernstigere vormen van gender gerelateerd geweld, zoals femicide (vrouwenmoord).

Amnesty International is blij met dit nieuws en houdt de ontwikkelingen met interesse in de gaten. Wel benadrukt Amnesty dat het aanpassen van het strafrecht slechts een stukje van de puzzel is in de strijd tegen psychisch geweld. Het moet onder andere worden gecombineerd met beleid dat zorgt voor preventie, bescherming en hulp voor slachtoffers.

22 oktober 2024: Afghanistan: onderwijsactivisten vrijgelaten

Na maanden van willekeurige detentie zijn de onderwijsactivisten Ahmad Fahim Azimi en Seddiqullah Afghan vrijgelaten. Azimi (rechts op foto) en Afghan werken voor de onderwijsorganisatie Fekre Behtar. De twee onderwijsactivisten werden op 17 oktober 2023 willekeurig gearresteerd in hun kantoor in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ze werden ervan beschuldigd de de facto Taliban-autoriteiten tegen te werken. 72 dagen werden ze vastgehouden voor ondervraging. Vervolgens werden ze op 27 december 2023 berecht en naar de gevangenis van Pul-e-Charkhi gestuurd. Seddiqullah Afghan werd op 9 april 2024 vrijgelaten in het kader van een gratieverlening aan gevangenen. Nadat Azimi de uitspraak van de rechtbank op 1 april 2024 verwierp, werd zijn zaak onderworpen aan verder onderzoek door de rechtbank voor openbare veiligheid van Kabul. Het onderzoek in zijn zaak werd ten onrechte vertraagd en er werd geen uitspraak gedaan. Uiteindelijk werd hij op 26 september 2024 vrijgelaten omdat er geen bewijs tegen hem was.