
12 september: Thailand laat drie activisten vrij
In Thailand zijn activisten Netiporn (‘Bung’) Sanesangkhom, Nutthanit (‘Bai Por’) Duangmusit en Tantawan (‘Tawan’) Tuatulanon op borgtocht vrijgelaten. Ze werden op 3 mei 2022 opgepakt nadat ze mensen in Bangkok op straat naar hun mening vroegen over verkeersblokkades. Die worden opgeworpen als de koning langskomt. Volgens de Thaise autoriteiten beledigden ze de koning met hun peilingen. Majesteitsschennis wordt in Thailand zwaar bestraft.
Tawan werd na 3 maanden onder huisarrest geplaatst. Bung en Bai Por zaten in de gevangenis. Ze gingen op 2 juni in hongerstaking omdat hun borgtocht keer op keer werd afgewezen.
Baipor liet na haar vrijlating weten: ‘Ik wil alle activisten, Amnesty-leden en iedereen bedanken die heeft geholpen met alle brieven, hun acties en solidariteit. Toen we een brief lazen of alleen maar hoorden dat we er een hadden gekregen, dwong het ons echt om door te gaan met ons leven in de gevangenis. Het hielp ons adem te blijven halen. Ik wil aan iedereen doorgeven dat onze vrienden nog steeds vastzitten. We moeten doorgaan omdat het recht op borgtocht voor iedereen gelijk is en iedereen gelijk moet worden behandeld.’
‘Niemand liet ons alleen’
Ook Bung stuurde Amnesty dankwoorden. ‘Elke activiteit en alle solidariteit laten ons ademen. Toen we binnen waren, waren we erg bang. Bang dat mensen ons zouden vergeten, dat mensen onze strijd misschien niet zouden zien. Maar vandaag zien en voelen we dat niemand ons alleen liet. Heel erg bedankt dat je nog steeds naast ons staat, want niemand zou moeten worden vervolgd vanwege het gebruik van het recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering.’

19 september: Medische behandeling voor activist uit Westelijke Sahara
Na meer dan 18 maanden huisarrest slaagde de activist Sultana Khaya erin haar huis te verlaten voor een medische behandeling in Spanje. Khaya liep psychische en fysieke verwondingen op als gevolg van verschillende politie-aanvallen. Sultana Khaya is een prominente mensenrechtenverdediger uit de Westelijke Sahara, dat door Marokko werd geannexeerd. Ze zet zich in voor de rechten van de inheemse Sahrawi-bevolking. Sultana Khaya werd op 19 november 2020 door de Marokkaanse autoriteiten onder huisarrest geplaatst. Sindsdien waren er veiligheidstroepen voor haar huis gestationeerd. De autoriteiten brachten Sultana Khaya nooit op de hoogte van de reden van haar arrestatie. Zeer waarschijnlijk was dit vanwege haar inzet voor de rechten van de Sahrawi.
Tijdens het huisarrest drongen soldaten meermaals het huis van Khaya binnen. Ze sloegen haar en verkrachtten haar zus en 80-jarige moeder. Tot op heden is er geen onderzoek gedaan naar de marteling en mishandeling door de veiligheidstroepen.
Hoewel het een opluchting is dat Sultana Khaya het land veilig heeft kunnen verlaten, zijn er geen garanties dat ze de Westelijke Sahara opnieuw kan binnenkomen.

22 september: Journalist uit Tunesië vrijgelaten en herenigd met familie
De Tunesische journalist Salah Attia kwam 16 september 2022 op vrije voeten, nadat de militaire rechtbank weigerde het verzoek van de aanklager tot strafverlenging te honoreren. Hoewel Amnesty International verheugd is met dit nieuws, blijven we bij het standpunt dat Salah nooit vastgezet had moeten worden.
Attia, eigenaar en redacteur van de online krant Al Ray Al Jadid, was 10 juni 2022 te gast in een nieuwsprogramma van Al Jazeera. Daar uitte hij kritiek op de Tunesische president Kais Saied en de strijdkrachten. De dag erna arresteerde de politie Attia in Tunis. Twee dagen later opende een militaire rechtbank een onderzoek naar hem in verband met de uitzending van 10 juni. Een militaire rechter beval Attia in hechtenis te nemen. Hij werd beschuldigd van ‘het zonder bewijs beschuldigen van een ambtenaar van illegale handelingen’, ‘het beledigen van het leger’, ‘het schaden of storen van anderen via telecommunicatienetwerken’ en ‘het aanzetten tot gewapend geweld’. Die laatste aanklacht, waarop de doodstraf staat, werd later ingetrokken.