Movies that Matter: Allen tegen Allen

Wat een enorme toevoeging voor de vertoning “Allen tegen Allen”! Theo de Korte, verbonden aan het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch, zal met zijn kennis de documentaire toelichten door de inleiding te verzorgen. Na de film zal hij ook bij het nagesprek aanwezig zijn en zijn licht op de film laten schijnen.

Het herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch heeft onder meer tot doel een gezicht te geven aan de persoonlijke verhalen die verbonden zijn aan Het Apeldoornsche Bosch, de oorlogsgebeurtenissen, de ontruiming in 1943 en de betekenis in heden en verleden.

Het verhaal

Een diepgravende en onthullende documentaire over het ontstaan van het vooroorlogse fascisme in Nederland aan de hand van uniek archiefmateriaal. Het resultaat is een angstwekkend beeld van waar nationalisme in kan ontaarden.

Allen Tegen Allen schetst een tot nu toe onbekend beeld van hoe het fascisme geleidelijk terrein won in Nederland. Te zien is hoe een veelvoud van nationalistische organisaties al in de jaren twintig de kop opstak en aan populariteit won. Kopstukken uit de Nederlandse fascistische beweging lieten zich inspireren door het gedachtegoed van Mussolini en Hitler. Het volk werd gezien als stemvee, dat door sterke leiders moet worden beschermd tegen buitenstaanders.

De regisseur

Luuk Bouwman studeerde aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Zijn afstudeerproject was een documentaire over computerkunst van Remko Scha, professor kunstmatige intelligentie. Naast filmmaker is hij ook muzikant. Hij speelde in de bands Aux Raus, techno-punk, en Cold Void, elektronische muziek. Daarnaast maakt hij elke maand een radioprogramma op Red Light Radio.

Zijn eerdere documentaires zijn onder andere Het Nieuwe Westen uit 2006, waarvoor hij een nominatie voor de Prix Europa ontving, Donker Oss (2012), De Bond Tegen Vloeken (2015) en Dick Verdult – Het Is Waar Maar Niet Hier (2017). De film over kunstenaar en cultmuzikant Dick Verdult werd genomineerd voor de Margaret Mead Filmmaker Award en won de prijs voor beste documentaire op het DocFeed festival in Eindhoven. Naast
verschillende documentaires maakte Luuk onder andere in 2002 een online
videodagboek en regisseerde hij verschillende videoclips.

Trailer Allen tegen Allen

Kijk ook eens op onze facebookpagina