Movies That Matter: Camille

Het verhaal

Zonder een opdrachtgever arriveert de jonge, ambitieuze Camille in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Vol idealisme gelooft zij dat haar werk een verschil kan maken in een uitzichtloos conflict. Haar ongebreidelde energie brengt haar naar het hart van de oorlog, waar zij getuige is van de gevolgen van een strijd die het slechtste in mensen naar boven haalt.

De regisseur

Camille is de tweede fictiefilm van de Franse Regisseur Boris Lojkine. Voordat hij zijn eerste fictiefilms uitbracht, maakte hij documentaires in Vietnam. Zijn vorige fictiefilm, Hope (2014), vertelt het verhaal van de Nigeriaanse Hope, die een reis onderneemt richting Europa. Lojkine keert voor het filmen van Camille terug naar Afrika. Hij kwam op het onderwerp
van zijn film nadat hij een foto van Camille Lepage in de krant had gezien in mei 2014. Vervolgens zag hij haar foto’s op het Internationale Festival voor Fotoreportage “Visa pour l’image”.

Lojkine wilde al langer een film maken over oorlogsjournalistiek, maar het verhaal van Camille raakte bij hem een persoonlijke snaar. Haar ideologie en werkwijze was anders dan de vele andere journalisten die van land naar land reisden, zoekend naar nieuwe verhalen. Lepage wilde juist langer op één plek leven waar ze niet vandaan kwam om een relatie op te bouwen met de mensen om haar heen. Lojkine heeft dat zelf ook gedaan toen hij nog in Vietnam woonde en dit schepte een band met Camille Lepage.

Kijk ook eens op onze facebookpagina