Movies that Matter: Ghost Fleet

Het verhaal

Thailand is een van de grootste leveranciers van vis ter wereld, maar door overbevissing raken de ooit zo rijk gevulde Thaise zeeën leeg. Schepen moeten steeds verder de zee op om aan de quota te voldoen, waardoor ze soms jaren onderweg zijn. Hierdoor neemt de interesse in het vissersberoep af en kampt de Thaise visindustrie met een groot visserstekort. Mensensmokkelaars zien er brood in en ontvoeren mannen uit de
omringende landen. Jonge jongens, soms nog maar net tiener, worden uit Cambodja en Myanmar geplukt en verkocht aan vissersbedrijven. Jarenlang worden ze gedwongen te werken op schepen in barre omstandigheden. Wie weigert wordt geslagen, opgesloten of zelfs vermoord.

De film volgt Patima, die vanuit Bangkok een organisatie runt waarmee ze hulp biedt aan ex-slaven. Vergezeld door onder anderen Tun Lin, die op zijn veertiende werd ontvoerd en elf jaar lang werd gedwongen te werken op een vissersboot, onderneemt Patima een expeditie naar Indonesië. Daar hoopt ze een aantal ex-slaven te vinden die zich schuilhouden op eilandjes bij de kust, om ze thuis te herenigen met hun familie.

De regisseurs

Shannon Service is een onafhankelijke verslaggeefster en filmmaakster wiens werk zich met name focust op misdaden op zee. In 2012 werkte ze samen met Becky Palmstrom voor NPR om het verhaal van slavernij op Thaise vissersboten aan het licht te brengen. Ze won meerdere prijzen voor haar rapportages, waaronder een Edward R. Murrow prijs.

Jeffrey Waldron ontving in 2012 een Independent Spirit Award-nominatie voor beste cinematografie. Hiernaast ontving hij nog eens tien andere onderscheidingen en nominaties voor zijn regie- en cinematografiewerk in zowel verhalende films als documentaires. In 2013 ontving hij een nominatie voor beste regisseur voor de film NonFiction bij de International Academy of Web TV Awards.

Kijk ook eens op onze facebookpagina