Movies that Matter: Mai Khoi & the Dissidents

Het verhaal

Mai Khoi is een van Vietnams grootste popsterren – en dan begint ze zich uit te spreken. Terwijl de autoriteiten proberen haar tot zwijgen te brengen, maakt haar activisme haar wereldwijd bekend. Tijdens de opnames van haar politieke album Dissent, voelt ze dat ze niet meer veilig is in Vietnam.

Als dochter van een muziekleraar is Mai Khoi’s leven al van kinds af aan gevuld met muziek. Ze werd een superster met haar doorbraaknummer ‘Vietnam’, over de schoonheid van haar moederland. Maar meer en meer begint Mai Khoi haar sterrenstatus te gebruiken om zich uit te spreken over tal van sociale onderwerpen, zoals vrouwenrechten, lgbt-rechten en
vrijheid van meningsuiting. De politie begint invallen te doen bij haar concerten, en al snel verbiedt de overheid haar optredens.

Regisseur Joe Piscatella volgt Mai Khoi tijdens de opnames van haar album Dissent dat, zoals ze zelf zegt, ‘de regering kwaad zal maken’. Terwijl haar politieke activisme haar internationale bekendheid vergroot, maakt ze plannen om het land te ontvluchten voordat het album wordt uitgebracht.

De regisseur

Joe Piscatella is een Amerikaanse filmmaker die in het verleden heeft meegewerkt aan films als ‘Underdog’ en ‘Ozzy & Drix’. Zijn debuut als regisseur kwam met de documentaire ‘#chicacogirl’ in 2013. In een blogpost voor het Austin Film Festival benoemt Piscatella zijn plotselinge overstap van familiefilms naar documentaires. Hierin schrijft hij hoe slecht voorbereid hij was op het maken van documentaires. Ondanks dit bleken zijn documentaires wel succesvol, Chicagogirl was een groot succes en de daaropvolgende documentaire ‘Teenager versus Superpower’ was zelfs de winnaar Sundance 2017. ‘Mai Khoi and the Dissidents’ is zijn derde documentaire.

Kijk ook eens op onze facebookpagina