Movies that Matter: The Miseducation of Cameron Post

Het verhaal

Wanneer Cameron Post tijdens een schoolfeest (Montana, 1993) betrapt wordt als ze zoent met een meisje, sturen haar pleegouders haar naar een instituut om haar van haar homoseksuele gevoelens af te helpen. Op het kamp wonen allerlei jongens en meisjes die volgens hun ouders niet aan de normen voldoen. Middels psychotherapie, discipline en andere twijfelachtige methoden moeten de kinderen leren inzien waarom ze op dezelfde sekse vallen en hoe ervan af te komen. Met de hulp van God, veel bidden en het onderdrukken van verlangens en gevoelens moet het lukken. Althans, zo vindt de leiding. Voor de tieners is het allemaal vooral verwarrend: sommige proberen zich koste wat het kost aan de regels te houden, andere keren zich juist tegen de bizarre ideologie. Voor Cameron blijkt het instituut een uitstekende plek om andere ‘outcasts’ te ontmoeten. Mooie film over vriendschap, identiteit en het recht om jezelf te mogen zijn.

De regisseur

Desiree Akhavan (1984) is een Iraans-Amerikaanse schrijfster, regisseur en actrice. In 2010 werd het voor haar mogelijk om via crowdfunding The Slope te maken; een internetserie over ‘oppervlakkige homofobe lesbiennes’ in Brooklyn. In 2014 maakte ze haar eerste feature film, Appropriate Behavior, over een biseksuele Iraans-Amerikaanse vrouw
(een rol die ze zelf speelde) die moeite heeft om bij haar ouders uit de kast te komen. The Miseducation of Cameron Post is haar tweede feature film. In een interview zei ze het volgende over de film:
“I read the book and I loved it. It felt like the perfect metaphor for being a teenager, no matter who you are. Even if you’re not gay, there’s a realisation that the adults in your life don’t have any real authority. That they don’t determine your life. Every teen has to realise that if they are coming from a home that is not supportive.”

Naast The Miseducation of Cameron Post bracht Akhavan in 2018 ook The Bisexual uit, een in Londen gesitueerde sitcom over de taboes van aantrekkingskracht.