Schrijfavond 16 januari

schrijfavond 10 december amnesty apeldoorn

Schrijfavond Amnesty International Apeldoorn

“De pen is ons wapen”

Het schrijven van brieven naar staatshoofden en andere autoriteiten voor (gewetens)- gevangenen en om mensenrechtenschendingen aan de kaak te stellen is al jaren een kernactiviteit van Amnesty International.

U bent van harte welkom op woensdag 16 januari 2019 van 19.30-21.00 uur, Rozenlaan 10 te Apeldoorn. (Er zijn voorbeeldbrieven (om over te schrijven).

We schrijven naar:


Vietnam:
voor de vrijlating van mensenrechtenverdediger Trần Thi Nga.

Trần Thi Nga is arbeids- en landrechtenactiviste. Ze ging in 2017 de straat op om de overheid op te roepen maatregelen te nemen na een grote milieuramp in 2016 waarbij een staalfabriek gif dumpte in de zee. Ze kreeg negen jaar cel en vijf jaar huisarrest.

Burundi: voor de vrijlating van mensenrechtenverdediger Germain Rukuki. Hij werd in april 2018 veroordeeld tot 32 jaar celstraf omdat hij streed tegen marteling in Burundi. Rukuki zou in 2016 onder meer ‘de staatsveiligheid hebben bedreigd’, omdat hij zich als werknemer van de inmiddels verboden organisatie ACAT-Burundi inzette tegen marteling.

Sudan: Awad uit Sudan werd opgepakt omdat ze opkomt voor vrouwenrechten in haar land. In 2012 vluchtte ze naar Egypte waar ze haar activisme voortzet. Egypte dreigt haar nu terug te sturen naar Sudan waar haar leven in gevaar is.

Ook in Egypte zitten de Sudanese autoriteiten haar op de hielen. Sinds 2013 zit Awad in een procedure om veilig in de Verenigde Staten te mogen wonen. We doen een oproep aan de Amerikaanse zaakgelastigde in Egypte om Awad zo snel mogelijk naar de Verenigde Staten over te brengen.