Schrijfavond 20 februari

schrijfavond 10 december amnesty apeldoorn

Schrijfavond Amnesty International Apeldoorn

Het aanschrijven van autoriteiten is al jaren Amnesty ‘s meest beproefde actiemiddel. In brieven naar staatshoofden en andere autoriteiten vraagt Amnesty Apeldoorn  aandacht voor politieke – en gewetensgevangenen. En … schrijven helpt!
Uit onderzoek blijkt dat schrijven aantoonbaar resultaat heeft. Voor een niet onaanzienlijk aantal gevangenen wordt vrijlating, strafvermindering of verbetering van detentieomstandigheden bewerkstelligd. 

U bent van harte welkom op onze schrijfavond op woensdag 20 februari 2019 Rozenlaan 10, Apeldoorn van 19.30-21.00 uur. Voorbeeldbrieven (om over te schrijven)  zijn aanwezig.

We schrijven naar: 
De Nederlandse regering met het verzoek om Guantánamo Bay gevangene Toffiq al-Bihani uit Jemen op te nemen. Hij werd in 2003 door de CIA naar de Amerikaanse militaire gevangenis Guantánamo Bay op Cuba gebracht. Hij is na al die jaren nooit ergens van beschuldigd. In 2010 kreeg hij toestemming de gevangenis te verlaten mits een ander land hem zou opnemen. Dat is tot op heden nooit gebeurd. Veel landen binnen de EU, zoals Duitsland, Frankrijk en Italië namen eerder al gevangenen uit Guantánamo Bay op.

India: voor de vrijlating van journalist Kishorchandra Wangkhem.           
Hij is twee keer gearresteerd voor Facebook-berichten waarin hij kritiek uitte op de regering. Hoewel hij beide keren op borgtocht vrijkwam, pakten de autoriteiten hem weer op. De laatste keer onder de nationale veiligheidswet. Dit betekent dat hij tot 12 maanden kan worden vastgehouden zonder aanklacht of proces. Deze wet wordt vaak gebruikt om critici de mond te snoeren.

China: voor de vrijlating van advocaat Gao Zhisheng.  
Hij verdween op 13 augustus 2017. Mogelijk pakten de autoriteiten hem op vanwege een interview dat hij gaf waarin hij kritiek uitte op de communistische partij en president Xi Jinping. Een maand later bevestigde een overheidsambtenaar dat Zhisheng in Beijing werd vastgehouden. Daarna heeft zijn familie geen nieuwe informatie meer gekregen.