Het aanschrijven van autoriteiten is al jaren Amnesty ‘s meest beproefde actiemiddel. In brieven naar staatshoofden en andere autoriteiten vraagt Amnesty Apeldoorn aandacht voor politieke – en gewetensgevangenen.
Schrijft u mee? U bent welkom op woensdag 20 november, Rozenlaan 10, Apeldoorn van 19.30-21.00 uur. (Er zijn voorbeeldbrieven (om over te schrijven).
We schrijven naar:

Bangladesh voor Rohima Akter Khushi (20) die vanwege haar Rohingya-identiteit is geschorst van de Cox’s Bazar universiteit in Bangladesh. Ze is geboren in een Rohingya-vluchtelingenkamp en een van de weinige jonge Rohingya-vrouwen die het tot het hoger onderwijs schopte.
Volgens de regering van Bangladesh maag geen enkele Rohingya aan een universiteit studeren. Hiermee schendt Bangladesh het Internationaal verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten. Dat stelt dat iedereen, zonder discriminatie, recht heeft op onderwijs.

Cuba: voor de onmiddellijke vrijlating van journalist Roberto de Jesús Quiñones Haces. Hij is veroordeeld tot een jaar cel voor ‘verzet’ en ‘ongehoorzaamheid’. Onafhankelijke journalisten zijn in Cuba regelmatig het slachtoffer van willekeurige toepassing van onduidelijke wetgeving. Zij worden geïntimideerd, gevangengezet en hun websites geblokkeerd door de autoriteiten. Een onafhankelijke rechterlijke macht ontbreekt.

Egypte: over de verblijfplaats van Ibrahim Ezz El-Din. Hij werd in de nacht van 11 juni 2019 op straat met geweld opgepakt door agenten in burger. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Ibrahim Ezz El-Din werkte sinds 2016 als onderzoeker bij de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden. Hij richtte zich op het recht op huisvesting. Ibrahim legde daarbij dossiers aan over gedwongen huisuitzettingen. Mogelijk lieten de autoriteiten Ibrahim verdwijnen vanwege zijn werk.
Op de website van Amnesty Nederland staan alle actuele schrijfacties (https://www.amnesty.nl/kom-in-actie/acties) ook online.