Schrijfavond Amnesty International Apeldoorn
In veel landen komt het nog steeds voor dat mensen gevangen genomen worden vanwege hun geloof of politieke overtuiging. Velen worden gemarteld of vermoord, of ze “verdwijnen” spoorloos.
Amnesty Apeldoorn komt voor deze mensen in actie: In brieven naar staatshoofden en andere autoriteiten vragen we aandacht voor hun situatie.
U bent van harte welkom op onze schrijfavond, woensdag 17 april 2019 bij mevr. Lauw, Rozenlaan 10, Apeldoorn van 19.30-21.00 uur . Voorbeeldbrieven (om over te schrijven) zijn aanwezig.
We schrijven naar:
Iran: voor de vrijlating van een groep natuurbeschermers. De autoriteiten beschuldigen hen ervan dat ze hun werk als dekmantel gebruikten om militaire inlichtingen te verzamelen. In werkelijkheid vroegen ze aandacht voor milieuproblemen en onderzochten ze bedreigde diersoorten. Vier van hen hangt de doodstraf boven het hoofd voor ‘het verspreiden van corruptie op aarde’. Een totaal onterechte beschuldiging volgens Amnesty. Vier anderen kunnen celstraffen van tien of elf jaar krijgen. De rechter baseerde zich vooral op bekentenissen die volgens Amnesty onder marteling zijn verkregen.
Vietnam: voor de vrijlating van Huynh Truong Ca. Hij werd in september 2018 gearresteerd toen hij onderweg was naar een vreedzame demonstratie. Daarin werd opgeroepen tot meer democratie. Hij werd uiteindelijk na een oneerlijke rechtszaak veroordeeld tot vijfeneenhalf jaar gevangenisstraf omdat hij ‘propaganda tegen de staat’ zou hebben verspreid. Huynh Truong Ca is aangesloten bij een groep die de mensenrechtensituatie in Vietnam wil verbeteren.
Egypte: voor devrijlating van Islam Khalil. Hij zat sinds begin maart 2018 in voorarrest voor verzonnen aanklachten. Zijn arrestatie hangt waarschijnlijk samen met zijn inzet tegen ‘verdwijningen’ door de Egyptische overheid. Hij werd er van beschuldigd lid te zijn van de verboden Moslimbroederschap. Een rechter oordeelde op 19 februari 2019 in Egypte dat hij op vrije voeten gesteld moest worden gesteld maar de autoriteiten houden hem nog altijd gevangen. Waar en waarom is niet bekend.
- Op de website van Amnesty Nederland staan alle actuele schrijfacties (https://www.amnesty.nl/kom-in-actie/acties) ook online.