Schrijfavond woensdag 19 juni 2019

schrijfavond 10 december amnesty apeldoorn

Schrijfavond Amnesty International Apeldoorn
In veel landen komt het nog steeds voor dat mensen gevangen genomen worden vanwege hun geloof of politieke overtuiging. Velen worden gemarteld of vermoord, of ze “verdwijnen” spoorloos.
Amnesty Apeldoorn komt voor deze mensen in actie: In brieven naar staatshoofden en andere autoriteiten vragen we aandacht voor hun situatie. U bent welkom op onze schrijfavond woensdag 19 juni 2019, Rozenlaan 10, Apeldoorn van 19.30-21.00 uur.
Voorbeeldbrieven (om over te schrijven) zijn aanwezig.
We schrijven naar: 

Ecuador: In de vroege ochtend van 13 mei 2018 schrok Salomé Aranda plotseling wakker omdat een groep onbekende mannen stenen gooide naar haar huis. Volgens Salomé wordt ze bedreigd vanwege haar inzet voor de bescherming van het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld. Dit doet ze samen met andere mensenrechtenverdedigers, ‘de Amazonevrouwen’, die ook worden bedreigd.
We roepen de autoriteiten van Ecuador op Salomé Aranda en de andere Amazonevrouwen te beschermen tegen geweld en de daders van de aanvallen te berechten. 

Guatemala:  voor advocaat Quelvin Jimenez. Hij krijgt doodsbedreigingen omdat hij de inheemse Xinca-gemeenschap helpt. Hun rechten worden bedreigd door de mijnbouw in het gebied waar ze wonen. Mensenrechtenverdedigers in Guatemala doen hun werk onder zeer gevaarlijke omstandigheden. Ze worden continu bedreigd en aangevallen.
We roepen de autoriteiten van Guatemala op om Quelvin Jimenez te beschermen tegen geweld en grondig onderzoek te doen naar de bedreigingen.

China: voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Chen Bing. Hij promootte op sociale media een Chinese likeur met een zelfgemaakt etiket. Het etiket verwees naar het bloedig neerslaan van de studentenopstand op 4 juni 1989. Een Chinese rechter oordeelde  dat Chen Bing hiermee ongeregeldheden uitlokte. Hij kreeg drieënhalf jaar cel.
De autoriteiten treden hard op tegen mensen die gerechtigheid eisen en de gebeurtenis willen herdenken.