Educatie

Het educatieteam verzorgt gastlessen op basisscholen en middelbaar onderwijs in Apeldoorn. De gastdocenten van Amnesty International Apeldoorn hebben hiervoor een educatietraining gevolgd. De gastlessen dragen bij aan bewustwording en hoe we met elkaar kunnen streven naar een rechtvaardiger wereld. Met behulp van filmpjes, opdrachten, spel en gesprekken maken leerlingen kennis met en worden ze zich meer bewust van mensen- en kinderrechten. Deze gelden altijd, overal en voor iedereen. Uiteraard kan, in overleg, de gastles aansluiten op thema’s, die behandeld worden in het onderwijsprogramma.

Onze gastdocenten maken zelf de afspraken met de scholen, maar het is ook mogelijk om een gastles aan te vragen. U kunt hiervoor een mailtje sturen naar info@amnestyapeldoorn.nl. Een van de gastdocenten neemt dan contact met u op.

Lezingen en presentaties

Op verzoek verzorgen we lezingen voor organisaties of spreken we op bijeenkomsten. Wij vinden het van belang om het werk van Amnesty International onder de aandacht te brengen. Ook zoeken we samenwerking met lokale organisaties die een raakvlak met mensenrechten hebben. Gezamenlijk moeten we streven naar een inclusieve samenleving, waarin iedereen dezelfde rechten heeft en waar iedereen in vrijheid kan leven. Graag komen we hierover in contact. Stuur een mail naar info@amnestyapeldoorn.nl.

Jongerenteam

Amnesty International Apeldoorn wil graag een jongerenteam opzetten om zoveel mogelijk jongeren actief te betrekken bij mensenrechten in Apeldoorn. Tevens is het voor het voortbestaan van de werkgroep nodig om jongeren te motiveren om zich bij ons aan te sluiten. Leden van het educatieteam spannen zich in om via leerlingen in het voortgezet onderwijs jongeren actief te krijgen.

Project Jongerenambassadeurs

Een aantal leden van het educatieteam begeleidt jongerenambassadeurs die voor Amnesty International Apeldoorn aan de slag zijn gegaan.

Van januari tot juli 2024 hebben drie leerlingen van het Stedelijk Gymnasium als Jongerenambassadeurs een enquête gehouden om de bekendheid met (het werk van ) Amnesty International te peilen onder Apeldoornse scholieren. Tevens werden er vragen gesteld over ervaringen met discriminatie.

  • Uit de enquête bleek dat Amnesty onder jongeren niet erg bekend is
  • Dat er een groot gebrek aan bewustzijn is over discriminatie en dat tegelijkertijd bijna eenieder meldt wel eens met discriminatie te maken te hebben. 

Advies van hun rapport  

  • Meer gastlessen om bewustwording te creëren. Het Gymnasium Apeldoorn heeft dit opgepakt en i.s.m. Art1. (Landelijk Meldpunt Discriminatie) heeft Amnesty Apeldoorn een lespakket ontwikkeld en is daarmee van start gegaan op het Gymnasium.
  • De analyse van de sociale media van Amnesty toonde aan dat de huidige strategieën niet effectief zijn in het bereiken van jongeren. Er zijn dan ook praktische adviezen gedaan m.b.t. social media.                                                                                      

Voor 2025 zijn er 6 leerlingen van het Gymnasium met een vervolgopdracht bezig voor Amnesty International Apeldoorn. Deze opdracht zal eind juni 2025 afgerond zijn.

Met als doel:

  • om de bekendheid van Amnesty onder Apeldoornse jongeren te vergroten en zo meer draagvlak te creëren
  • om samen mee in actie te komen op een aansprekende manier.
  • naast de jaarlijkse grote brief schrijfactie Amnesty (Write4Rights) willen wij graag ook meerdere momenten in het jaar mensenrechten onder de aandacht brengen
  • het bedenken en uitvoeren van acties m.b.t. het thema discriminatie, omdat dit een grote zorg blijft in de samenleving
  • daar de praktische adviezen m.b.t. social media helaas voor de werkgroep leden zelf helaas niet realiseerbaar zijn ,willen wij graag dat jongeren zelf via eigen sociale media (bv Tiktok) andere jongeren bereiken en zélf acties kunnen organiseren.