
Egypte: student vrijgelaten na 57 maanden gevangenisstraf. Op 25 februari 2025 is Badr Mohamed vrijgelaten en herenigd met zijn familie. Hij zat sinds 2020 vast in een beruchte gevangenis. Op 12 januari 2023 werd hij veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf omdat hij volgens de autoriteiten in 2013 meedeed aan een protest op het Ramsisplein in Caïro. Mohameds vrijlating volgde op een beslissing van het Hof van Cassatie om zijn straf in hoger beroep terug te brengen van 5 jaar naar 1 jaar. Door brieven te sturen naar de Egyptische autoriteiten voerden Amnesty-supporters van over de hele wereld campagne voor de vrijlating van Badr Mohamed.
Na zijn vrijlating stuurden Mohamed en zijn vrouw deze boodschap aan Amnesty: “We bedanken Amnesty oprecht voor het steunen van Mohameds zaak en het bijdragen aan zijn vrijlating. Jullie belangenbehartiging speelde een belangrijke rol bij de hereniging van ons gezin en zijn vrijheid. Deze steun heeft echt een verschil gemaakt in de overgang naar het leven buiten de gevangenis en het leven van onze dochter Amina. We waarderen jullie inzet voor de mensenrechten enorm.”

Tunesië: mensenrechtenactiviste vrijgelaten
Op 19 februari 2025 is de Tunesische Sihem Bensedrine vrijgelaten. De mensenrechtenactivist zat sinds 1 augustus 2024 in voorlopige hechtenis.Sihem Bensedrine (74) was het hoofd van de Tunesische Waarheids- en Waardigheidscommissie (IVD), die corruptie door ambtenaren onderzocht. Vanaf het moment dat president Kaies Saied in 2021 de macht greep, uitte Bensedrine veel kritiek op de ondermijning van de rechtsstaat door de autoriteiten.
In Nederland kwamen 27.468 mensen in actie voor Sihem Bensedrine. Hoewel haar vrijlating een belangrijke overwinning is, blijft Amnesty International deze zaak op de voet volgen.
De aanklachten tegen Bensedrine kunnen namelijk nog tot een rechtszaak leiden.

Oeganda: advocaat Eron Kiiza op borgtocht vrij
Positief nieuws uit Oeganda! Mensenrechtenadvocaat Eron Kiiza is op 4 april op borgtocht vrijgelaten. Hij zat 88 dagen gevangen nadat hij protesteerde toen hij zijn cliënt niet kon verdedigen. Dank aan iedereen die actie voor hem voerde! De Oegandese mensenrechtenadvocaat Eron Kiiza mocht op 7 januari 2025 de rechtszaal niet in om zijn cliënt – de prominente oppositiepoliticus Kizza Besigye – te verdedigen.
Hij begon te roepen en op de deur te bonken. Daarop werd hij door soldaten in elkaar geslagen en naast zijn cliënt in de beklaagdenbank gezet.
Op 20 januari bezochten zijn advocaten Kiiza in de Kitalya-gevangenis. Zij zagen dat hij zwaar was afgevallen en verwondingen had aan zijn armen en benen. Kiiza vertelde dat hij, voordat hij naar de gevangenis was overgebracht, door militairen was gemarteld.
Amnesty International voerde actie voor de onmiddellijke vrijlating van Eron Kiiza. Vanuit Nederland werden 18.947 brieven gestuurd naar de Oegandese president Museveni. Op 4 april oordeelde het Hooggerechtshof dat Eron Kiiza op borgtocht moest worden vrijgelaten.