Angola: Neth Nahara en anderen vrij!
Vijf critici van de Angolese regering zijn na meer dan een jaar gevangenisstraf vrijgelaten. Onder hen Neth Nahara, voor wie Amnesty International wereldwijd in actie kwam tijdens Write for Rights.
“Eindelijk zijn Neth Nahara, Adolfo Campos, Gildo das Ruas, Tanaice Neutro en Pensador vrij. We zijn heel blij dat ze weer thuis bij hun geliefden zijn”, zegt Sarah Jackson van Amnesty International.
Amnesty International is blij met hun vrijlating, maar deze vijf mensen hadden nooit gevangengezet mogen worden. Zij werden alleen maar gearresteerd voor het uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting en dat op vreedzaam samenkomen. Het is belangrijk dat ze nu de medische zorg krijgen die de Angolese autoriteiten hen in de gevangenis onthielden.
Duits-Iraanse activist Nahid Taghavi eindelijk vrij!
Vrouwenrechtenactivist Nahid Taghavi is na meer dan 1.500 dagen gevangenschap in Iran vrijgelaten. Op 12 januari keerde ze terug naar Duitsland, waar ze woont. Nahid Taghavi is al sinds haar studententijd politiek actief, woont in Keulen en werd tijdens een bezoek aan Iran in oktober 2020 gearresteerd. Ze werd na een oneerlijke rechtszaak veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar en acht maanden voor het behoren tot een “illegale groep” en het uitvoeren van “propaganda-activiteiten tegen de staat”. Dit waren verzonnen aanklachten. Nahid Taghavi werd gemarteld en maandenlang in eenzame opsluiting vastgehouden. Amnesty International voerde sinds haar arrestatie actie voor de vrijlating van Nahid Taghavi. Haar dochter Mariam Claren, ook een mensenrechtenactivist, reageert op de vrijlating van haar moeder: “Mijn moeder is eindelijk thuisgekomen. We kunnen niet in woorden uitdrukken hoe blij we zijn. Tegelijkertijd zijn we verdrietig over de vier jaar die ze ons hebben ontnomen en over de gruwelen die zij heeft moeten doorstaan in de Evin-gevangenis.”
Kameroen: Dorgelesse Nguessan vrijgelaten na celstraf voor vreedzaam protest
Dorgelesse Nguessan is op 16 januari na 4 jaar celstraf vervroegd vrijgelaten. De 39-jarige kapster en alleenstaande moeder werd in 2020 willekeurig gearresteerd voor deelname aan een vreedzaam protest.
In september 2020 werden meer dan 500 mensen, onder wie Dorgelesse, gearresteerd omdat ze hadden deelgenomen aan protesten georganiseerd door de oppositiepartij ‘Movement for the Renaissance of Cameroon’ (MRC).Dorgelesse was nooit politiek actief geweest, maar deed toch mee aan een protest in Douala omdat ze zich zorgen maakte over de economie van Kameroen. Ze werd onder andere beschuldigd van ‘oproer’ en ‘openbare demonstraties’ en op 7 december 2021 door een militaire rechtbank veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf.
Amnesty International stelde het willekeurige karakter van Dorgelesse’s detentie aan de kaak. In een campagne in januari 2022 riep Amnesty op tot haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Dorgelesse was bovendien één van de tien mensen voor wie Amnesty-supporters in actie kwamen tijdens Write for Rights in december 2022. Samen schreven we duizenden brieven om op te roepen tot haar vrijlating.
Amerika: Gevangenisstraf Leonard Peltier omgezet naar huisarrest
Voordat oud-president Biden zijn taken neerlegde, heeft hij de levenslange gevangenisstraf van activist en inheemse leider Leonard Peltier omgezet.
“Oud-president Biden deed het juiste door de levenslange straf van Leonard Peltier om te zetten”, zegt Paul O’Brien van Amnesty International USA. “Zijn rechtszaak was omgeven door ernstige zorgen op het gebied van mensenrechten. Amnesty International roept de Amerikaanse regering al jaren op om Peltier clementie te verlenen.”
Activist Leonard Peltier zit al bijna 50 jaar gevangen. Een deel van die tijd bracht hij door in eenzame opsluiting. Hij werd tot twee keer levenslang veroordeeld voor moord, ondanks ernstige zorgen over de eerlijkheid van zijn rechtszaak en het bewijsmateriaal dat Peltier aan de moorden zou linken. Leonard Peltier heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.