Amnesty voert actie op Bevrijdingsfestival

Amnesty International voert op Bevrijdingsfestivals actie tegen oorlogscensuurwetten in Rusland. Net als voorgaande jaren is Amnesty International dit jaar aanwezig op de verschillende Bevrijdingsfestivals in Nederland. Amnesty vraagt dit jaar aandacht voor Russische activisten die bizarre straffen hebben gekregen voor hun protest tegen de oorlog in Oekraïne. Amnesty-vrijwilligers zijn op verschillende festivals in het land aanwezig met stands. Daar kunnen bezoekers de petitie tekenen en ook solidariteitskaarten maken die naar vreedzame activisten in Rusland die door deze onderdrukkende wetten veroordeeld zijn, gestuurd worden. Ook kunnen bezoekers van de bevrijdingsfestivals meedoen aan een spel om in gesprek te gaan over het belang van mensenrechten.  

Onderdrukking anti-oorlogsactivisten in Rusland 

Al binnen een week na de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne in februari 2022 introduceerde Rusland nieuwe oorlogscensuurwetten die elk protest tegen de oorlog strafbaar stellen. En sindsdien treden de autoriteiten keihard op. Zo kreeg Dmitry Skurikhin 1,5 jaar strafkolonie opgelegd voor het schilderen van namen van getroffen Oekraïense steden op muren van zijn winkel.  En kreeg Maria Ponomarenko zes jaar gevangenisstraf voor het verspreiden van een bericht over het bombardement van het theater in Marieopol via Telegram.  Samen met nog 20.000 anderen werden ze keihard gestraft voor het simpelweg protesteren tegen de oorlog. Daarom roept Amnesty International de Russische autoriteiten op om de strenge oorlogscensuurwetten direct in te trekken. Iedereen die onder deze wetgeving is bestraft voor vreedzaam protest moet worden vrijgelaten. 

Bezoek op 5 mei de stand van Amnesty International op het Bevrijdingsfestival, Zwitsalterrein Vlijtseweg in Apeldoorn! Teken de petitie en maak een groetenkaart voor een activist. Kijk voor meer informatie over de Rusland-campagne op: https://www.amnesty.nl/forms/pet-rusland-censuurwet.