Movies that Matter: Sidik and the Panther

Wat enorm opluchting dat Movies that Matters on Tour eindelijk kan beginnen. Nog mooier is dat de film van april nu als eerste aan bod komt. En wat wil je dan nog meer dat Reber Dosky, de regisseur van deze documentaire, op 8 september bij de vertoning in Gigant aanwezig is. Hij zal een korte inleiding geven en na afloop zal er een Q&A met hem plaatsvinden waarbij de bezoekers alle brandende vragen aan hem kunnen stellen.

Het verhaal

In het adembenemende berglandschap van Koerdisch Irak zoekt Sidik naar een panter, die al 25 jaar niet in het gebied is gesignaleerd. De vondst van de panter zou kunnen betekenen dat het gebied tot nationaal reservaat wordt verklaard. Sidik hoopt dat oorlogen en conflicten daarmee tot het verleden behoren. Met een verrekijker en camera’s loopt Sidik door de bergen waar zijn vader en opa hem voorgingen. Zijn zoektocht wordt enkel onderbroken door passanten die zijn pad kruizen. Sidik luistert naar hun verhalen, geeft advies, en deinst er ook niet voor terug de confrontatie aan te gaan met een gewapende jager. Te midden van indrukwekkende landschappen blijft Sidik zoeken. Voor hem staat de vondst van de panter voor leven, wedergeboorte en de hoop op vrede.

De regisseur

Reber Dosky is een Nederlands-Koerdische filmmaker. Hij studeerde in 2013 af aan de Nederlandse Filmacademie en maakte naam met de Korte film The Sniper of Kobani (2015) en de op het IDFA bekroonde Radio Kobani (2016).

Dosky vertelt in een interview met de NRC over Sidik and the Panther. De filmmaker werd geboren in de bergen van Barzan, toen zijn ouders op de vlucht waren voor Saddam Hoessein. Deze bergen zijn volgens Dosky het eigenlijke hoofdpersonage van de film, het zijn de bergen die de Koerden altijd hebben beschermd. Een paar dagen na zijn geboorte kwam zijn grootvader langs en vertelde zijn ouders dat hij Reber moest heten, wat ‘gids’ of ‘leider’ betekend. Kort daarop werd de grootvader van Dosky op
verschrikkelijke wijze vermoord. In de film gaat Dosky terug naar de plek waar zijn grootvader zijn dood vond en samen met Sidik maakt hij daar een gedenkteken.

Terwijl Dosky de film aan het afmaken was viel Turkije Noordoost-Syrië binnen. Dit heeft het proces van de filmmaker beïnvloedt, omdat hij constant met de situatie bezig was. Dosky stelt dat de situatie van de Koerden hem heeft gedwongen films te maken over het onderwerp, om iets te kunnen betekenen voor zijn lotgenoten. De geschiedenis van pijn en strijd is heftig, maar Sidik and the Panter laat ook schoonheid zien.

Kijk ook eens op onze facebookpagina