Apeldoornse jeugd draagt bij aan vrijlating Mehman Huseynov

Leerlingen van Apeldoornse basisscholen maakten in 2018 en begin 2019 tekeningen voor de gewetensgevangene Mehman Huseynov uit Azerbeidzjan. Mede door deze actie nam de internationale druk toe en lieten de autoriteiten Huseynov op 2 maart vrij. Uiteraard zijn wij trots op de Apeldoornse jeugd die een fantastische bijdrage hebben geleverd!

Mehman Huseynov was veroordeeld voor verzonnen aanklachten. Op 9 januari 2017 pakte een groep agenten hem op. Ze blinddoekten hem, propten een handdoek in zijn mond en deden een zak over zijn hoofd. Op het politiebureau werd hij geslagen en kreeg hij stroomstoten. De dag erna legde een rechter hem een boete op.

Huseynov deelde publiekelijk wat er met hem was gebeurd en diende een klacht in tegen de agenten die hem martelden. In plaats van onderzoek te doen naar de martelingen, werd Huseynov aangeklaagd en tot 2 jaar cel veroordeeld wegens laster.

De autoriteiten probeerden om zijn verblijf in de gevangenis te verlengen en eind december 2018 werd Huseynov wederom aangeklaagd omdat hij een inspecteur zou hebben aangevallen. Huseynov ontkende dit totdat de autoriteiten onder druk niets anders konden dan Huseynov vrij te laten.