Goed nieuws

 

 12 oktober 2018: Maleisië en staat Washington schaffen doodstraf af

De nieuwe regering van Maleisië heeft aangekondigd de doodstraf af te schaffen voor alle vergrijpen. In juli 2018 kondigde de regering al een moratorium op executies af. Eerder beloofde de regering de mensenrechten te zullen respecteren. De aankondiging om de doodstraf af te schaffen is een hoopvol signaal. De behandeling in de Maleisische dodencel is slecht. Gevangenen die een verzoek om clementie hebben ingediend, worden vaak zeer lang in onzekerheid gelaten over de uitkomst van hun verzoek. De voltrekking van het vonnis wordt vaak pas enkele dagen of zelfs slechts enkele uren van tevoren bekendgemaakt.

Washington twintigste staat in VS die executies afschaft

In Washington heeft het Hooggerechtshof bepaald dat de doodstraf in strijd is met de grondwet. Met het afschaffen ervan, kan deze straf niet langer worden opgelegd in twintig van de vijftig Amerikaanse staten. De doodstraf is de ultieme ontkenning van de mensenrechten, het helpt niet om misdrijven te voorkomen of de openbare veiligheid te verbeteren. Het hof heeft besloten dat de doodstraf willekeurig wordt opgelegd waarbij racistische vooroordelen een rol spelen en dat het onrechtvaardig is.

In de Verenigde Staten werden in 2017 23 mensen geëxecuteerd in acht verschillende staten.

Amnesty strijdt al meer dan veertig jaar voor afschaffing van de doodstraf. De doodstraf is een inbreuk op twee essentiële mensenrechten. In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is vastgelegd dat iedereen recht op leven heeft en het recht heeft op een leven vrij van marteling. Amnesty is tegen de doodstraf, altijd en overal.

4 oktober 2018: Thaise advocaat bedankt Nederlandse brievenschrijvers

De Thaise advocaat en mensenrechtenverdediger Sirikan Charoensiri ontving veel kaarten en brieven van Amnesty-supporters uit Nederland. In een videoboodschap laat ze weten dat ze daaraan veel steun ontleent en erdoor wordt aangemoedigd haar werk voort te zetten.

In haar videoboodschap zegt Charoensiri: ‘Hallo Amnesty Nederland,  ik wil ieder van jullie en jullie supporters bedanken voor de steunbetuigingen die jullie stuurden. Ik heb heel veel kaarten en brieven ontvangen waarmee mensen mij hun liefde en steun betuigden. Dat was een erg, erg grote aanmoediging voor mij om door te gaan met mijn werk. Ik hoop dat deze steun zal voortduren en dat jullie andere mensenrechtenverdedigers ook steunbetuigingen sturen. Ik waardeer al deze berichten enorm. Dank jullie wel.’

De Thaise Sirikan Charoensiri, ook wel bekend als June, werd eind 2016 opgepakt nadat ze bij de Verenigde Naties sprak over de mensenrechtensituatie in Thailand. Ze kan een straf van 15 jaar cel krijgen. De politie beweert dat June de wet overtrad door bij een studentenprotest in juni 2015 aanwezig te zijn. De studenten eisten een einde aan de militaire macht in Thailand. June ging alleen maar mee om eventueel juridische hulp te bieden. Ze wordt nu naar alle waarschijnlijkheid vervolgd, samen met veertien studenten.

24 september 2018: Sudanese online activist vrijgelaten

Op 18 september werd in Sudan de sociale-media-activist Ahmed Al-Dai Bushara Joudah onvoorwaardelijk vrijgelaten. Hij had 64 dagen in de gevangenis gezeten.

Ahmed Al-Dai Bushara was op 16 juli gearresteerd in zijn huis in Omdurman. De maanden daarvoor had hij op sociale media erg veel kritiek geuit op het economisch beleid van de Sudanese regering. Hij plaatste vooral veel video’s op Facebook. Hij riep mensen op de economische maatregelen die de regering in januari invoerde te verwerpen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat het leven in Sudan nu veel duurder is dan voorheen.

Afgesloten van buitenwereld

Tijdens zijn gevangenschap had Ahmed Al-Dai Bushara geen toegang tot gezondheidszorg of een advocaat. Ook zijn familie mocht hem niet bezoeken.